Mire hazaért, már nem volt lakása

Akt.:
A Barcaság utcai hosszú épület három lakásra osztott, Nagy Sándorné ingatlana a középső ezek közül. Azaz csak volt
A Barcaság utcai hosszú épület három lakásra osztott, Nagy Sándorné ingatlana a középső ezek közül. Azaz csak volt - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – A tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül nagyrészt lebontottak egy Nagysándor-telepi lakást.

A 77 éves Nagy Sándorné karácsony után két nappal átment az egyik szomszédjához beszélgetni. Amikor hazaért, olyan látvány fogadta, ami csak a rémálmokban fordul elő: eltűnt a lakásának a teteje, a födém és szobájának hátsó fala. A körülbelül 30 négyzetméteres lakásból mindössze a picike előszoba és a konyha maradt viszonylag sértetlen, a többi immár törmelék, por a bútorokon, a használati tárgyakon. Az alig 40 kilós, tüdődaganattal küszködő, nehezen mozgó asszony állítja: egyik falszomszédja, akivel nagyon rossz viszonyban van, és annak barátja az ő tudta és hozzájárulása nélkül bontották le a lakást jó félig.

la2

Fotó: Orosz Csaba

– Megkérdeztem tőlük, hogy mit csináltok ti itt? Erre azt mondta a szomszédom, lebontják, mert életveszélyes. Sírni kezdtem, szinte nem is tudtam magamról – mondta pénteki látogatásunk során. Szavaiból az derült ki, hogy csaknem ötven éve tulajdonosa a szóban forgó ingatlannak, ami egy hosszú, keskeny, három lakásra osztott épület középső része. Az asszony most egy távolabbi rokonánál, Bordán Gyulánénál húzta meg magát.

Gázcsövet veszélyeztet

Elbeszélésük szerint az egész azzal kezdődött, hogy december 27-én a katasztrófavédelem két munkatársa megjelent Nagy Sándornénál. Körbenéztek, majd megállapították, hogy a nő lakása életveszélyes. Nekünk azt mondta, tudomása szerint a katasztrófavédelmet az említett szomszéd hívta ki, mondván, az asszony főfala előbb-utóbb rádől az ő háza hátsó részén húzódó gázvezetékre, ami komoly problémát okozhat.

la3

Fotó: Orosz Csaba

– Alul tényleg ki volt dőlve kicsit a vályog, meg a plafon is repedezett. De nem most kezdődött, évtizedek alatt lett ilyen. A katasztrófavédelmisek azt mondták, hogy hagyjam el a házat, mert véletlen összerogy a ház… De nem tudok hová menni, mert csak 28 ezer forint a nyugdíjam, abból nem futja albérletre – panaszolta.

Romokban hever

– Tavasszal akartuk megcsináltatni a tetőt, itt már van pár cserép és gerenda is, a kőművessel megbeszéltük, hogy jön – mutatott körbe Bordán Gyuláné, aki azonnal megpróbált segítséget kérni. Kihívta a rendőrséget, kapcsolatba lépett a katasztrófavédelemmel, a polgármesteri hivatallal, a Cívis Ház Zrt.-vel, de nem sokra jutott, tette hozzá. Úgy mondta, a szomszéd és barátja csak akkor hagyták abba a munkát, amikor a rendőrök a bontási engedélyt kérték tőlük, és nem tudták megmutatni.

la4

Fotó: Orosz Csaba

– Mindenem tönkretették, semmim nem maradt. Még ez a ruhát is, ami rajtam van, úgy kaptam. Csak a gyógyszereimet, meg egy kis fehérneműt tudtam kiszedni a romok alól – csuklott el Nagy Sándorné hangja, akit Bordán Gyulánéék csak pár napig tudnak elszállásolni. Gyermekei a Dunántúlon laknak, nem tartják a kapcsolatot.

Pénteken megpróbáltunk beszélni az emlegetett férfival, hogy megismerhessük az ő verzióját a történtekről. Azonban hiába csengettünk, kiabáltunk, senki nem jött ki a házból.

Érdeklődünk a katasztrófavédelemnél is, amint megvan a válasz, közöljük.

A polgármesteri hivatal a Pallagi úti idősek házában adna helyet az óév utolsó napjaiban hajléktalanná vált kisnyugdíjasnak.

– Orosz Csaba –


Nem láttak jogsértést

A rendőrségtől megtudtuk: december 27-én a katasztrófavédelmi bejelentése alapján egy járőr ment a Barcaság utcára, ugyanis az egyik épület fala nyomott egy gázcsövet, veszélyhelyzet okozva. A helyszínen rendőri intézkedésre – tájékoztattak – nem volt szükség. Két nappal később a járőrök lakossági jelzésre jelentek meg ismét, és tanúi voltak a „veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatos munkálatoknak”.

Szabálysértést, bűncselekményt nem észleltek, intézkedés nem történt. Feljelentés nem érkezett – szól a rendőrség szombati reagálása.

hirdetés