Helyi közélet

2014.02.28. 10:39

A pontyot nem váltják ki

Hortobágy, Hajdúszoboszló - A barramundi és az afrikai harcsa exportra jó lehet, de nem az őshonosok helyett.

Hortobágy, Hajdúszoboszló - A barramundi és az afrikai harcsa exportra jó lehet, de nem az őshonosok helyett.

Az ősidők óta a pontyra alapozott haltermelés helyett az exportképesebb, szálkamentes, egzotikus halfajok előtérbe állítását javasolják egyes kutatók a halgazdaságoknak. Mit szólnak ehhez a hortobágyi és a hajdúszoboszlói szakemberek?

Uniós pénzből

Egyes felmérések szerint az ez irányba tett beruházások (nagyrészt uniós forrásokból) már meg is látszanak a fogyasztási adatokon. A fejlesztések révén napjainkra eredményesebben tenyészthetőek itthon az olyan jól eladható fajok, mint a barramundi vagy az afrikai harcsa. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ágazat ismert gondjait orvosolandó Magyarországon is terjedőben van az intenzív és a precíziós haltenyésztés.

A Pannon Egyetemen folyó kísérletek azt bizonyították, hogy azokban a halfajokban van a binisz, amik szálkamentesek és jó áron eladhatók. Márpedig ezek döntően ragadozó halak, és véletlenül sem a nálunk leginkább elterjedt ponty vagy busa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában