Minszk tagadja, hogy ott van a megbuktatott kirgiz elnök

Elhagyta Kazahsztánt szombaton Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök, aki két nappal az után távozott hazájából, miután lemondott hivataláról.

Fehéroroszország menedékjogot kínált neki, de a minszki illetékesek cáfolják, hogy náluk van a poltikus.

Kurmanbev Bakijev csütörtökön távozott Kirgizisztánból, azóta a kazahsztáni Taraz városában volt. “Bakijev elhagyta Kazahsztánt, már nincs az ország területén” – idézte egy kazah forrását az Interfax hírügynökség, amely úgy tudja, hogy Bakijev péntek éjjel hagyta el Tarazt, de nem tudni, hova indult.

Korábbi értesülések szerint a volt elnök Fehéroroszországba ment, miután Alekszandr Lukasenko államfõ a múlt héten menedékjogot ajánlott fel neki. Ezt azonban a belarusz illetékesek cáfolják. Az orosz médiában olyan találgatások is elterjedtek, miszerint Törökországba távozott.

Kirgizisztánban a múlt héten törtek ki zavargások. A kormány lemondását követelõ tüntetõk és a rohamrendõrök összecsapásaiban 84 ember vesztette életét. A hatalmat ezután ideiglenes kormány vette át, Bakijev államfõ pedig elmenekült Biskekbõl, csütörtökön pedig lemondott, és elhagyta az országot. Az ellenzék szerint bíróság elé kellene állítani, mert a gyanú szerint az õ parancsára lõttek a tüntetõ tömegbe a rendõrök.