Minszk szerint nincs zavar az európai gázszállításban

A Fehéroroszországon keresztül Európába érkező orosz gáz szállításában nincsenek zavarok – közölte a minszki energiaügyi minisztérium néhány órával azután, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő reggel arra utasította a Gazpromot, hogy csökkentsék a fehéroroszországi földgáz-szállításokat.

“A fehérorosz területen zavartalan a tranzitgáz áramlása” – mondta az AFP-nek Ljudmila Zenkovics, az energiaügyi minisztérium szóvivője.

Litvánia eközben bejelentette, hogy felkészült a szomszédos Lettországon keresztüli gázimportra Oroszországból. A Lietuvos Dujos litván nemzeti gázipari cég szóvivője szerint technikailag felkészültek az új útvonalon érkező gáz fogadására, ha a fehérorosz területek irányából zavar lép fel a gázellátásban. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nem szükséges a váltás, mert a teljes gázmennyiséget megkapják Fehéroroszország irányából.

Az Interfax orosz hírügynökség magyarországi idő szerint nem sokkal reggel 7 óra után jelentette, hogy a tárgyalások eredménytelensége miatt az orosz gázipari óriáscég – Minszk 200 millió dolláros tartozása miatt – megkezdi a Fehéroroszországnak szállítandó földgáz mennyiségének csökkentését.

Az orosz elnök azt követően hozta meg a döntését, hogy meghallgatta a Gazprom elnökének jelentését. Alekszej Miller elmondta Medvegyevnek, hogy a fehérorosz fél elismerte a tartozás tényét, ám pénz helyett csak áruban – különböző járművek, szerszámgépek és egyéb termékek szállítása formájában – hajlandó elszámolni. Mivel ez az eljárás nem felel meg a hatályos orosz jogszabályoknak, ezlért Moszkva számára a fehérorosz javaslat elfogadhatatlan volt.

– Független HÍrügynökség –