Minket is elönt a tejtenger

Debrecen – A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint 2016 első fele is kritikus lesz.

Súlyos válságot él át a hazai és az uniós tejágazat, mert a felvásárlási árak csökkenése miatt eltűnt a termelők jövedelmezősége, a feldolgozóknak pedig sokszor irreális versennyel kell szembesülniük. A piacon elsősorban az orosz embargó és a tavaly megszűnt uniós kvótarendszer okoz árletörő túltermelést – véli Mélykuti Tibor, a tejfelvásárlásban piacvezető Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.

„Áfacsalt” import

A tejfelvásárlási árak novemberre 27 százalékkal estek 2014-hez képest. Ez azt jelenti, hogy 70-75 forintos kilónkénti árak alakultak ki, amelyek messze elmaradnak a 95-100 forintra tehető önköltségtől. Még nagyobb baj, hogy Nyugat-Európát 29-30 centes átlagár jellemzi, míg a magyar árak 23-24 cent körüli árnak felelnek meg. A hazai és a nyugat-európai ár között öt centre nőtt a kilónkénti különbség, a korábbi 2,5-3 cent után. A változás nemcsak a termelési költségekből, hanem az értékesítési lánc „sajátosságaiból” származik. Így például abból, hogy nálunk nem működik megfelelő piacvédelem, ezért a külföldi – nagyrészt szlovák – áfacsalt, irreálisan olcsó UHT tejek elárasztották az itteni piacot, és a magyar tejárak „összeomlásához” vezettek. A feldolgozóipari átadási árak ma legalább 20-25 százalékkal alacsonyabbak a szükségesnél, ez pedig visszahat a tejfelvásárlási árakra is.

Az embargó ára

A szakember szerint az orosz embargó óriási károkat okozott, hiszen az értékesítési gondok, illetve az ezekből származó feleslegek miatt uniós szinten 240 ezer tonnányi sajtot és vajat kellett kivonni a piacról. A nyugat-európai nagy tejporgyártók a többleteket egy ideig tejporkészítéssel is igyekeztek levezetni, de a korábbi 2450-2500 eurós tonnánkénti árak gyorsan 1700 euró alá süllyedtek. Ebben alaposan közrejátszott az is, hogy Kína – amely a világ legnagyobb tejporfelvevő piaca – teljestejpor-vásárlásait 50 százalékkal, a sovány tejporét pedig 28 százalékkal csökkentette, így az uniós termékek iránti kereslet is csökkent. Időközben világossá vált, hogy az uniós piacszabályozási rendszer a gondokat nem tudta kezelni.

HBN

Címkék: ,hirdetés