Minisztériumi ígéret a dunakeszi tőzegláp ügyében

Petíciót adott át a zöldtárcának több civil szervezet kedden Budapesten.

A dokumentumot Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára vette át, aki megígérte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

A civilek a petícióban arra kérik Szabó Imre környezetvédelmi minisztert: indítson felülvizsgálati eljárást, amellyel tisztáznák, hogy a természetvédelmi hatóság miért szüntette meg a dunakeszi tőzegláp védettségét. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2009 nyarán sorolta át a területet, egy külső szakértő véleménye alapján. A zöldek ezt már csak azért is tartják aggályosnak, mert egy évvel korábban még maga a főfelügyelőség nyilvánította védettnek a területet. A talajvizsgálatok megállapították ugyanis, hogy tőzegláp-képződés van a helyszínen, ami a természetvédelmi törvény alapján automatikusan védettség alá esik.

A petíciót az Élőlánc Magyarországért, a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, a Civil Dobogó Szív Egyesület, a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület, a Dunaparti Környezetvédők Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Lehet Más a Politika, a Magyar Madártani Egyesület börzsönyi csoportja, a Pest Környéki Madarász Kör, a Piliscsabáért Egyesület, és a Tavirózsa Környezet-és Természetvédő Egyesület mellett 3200 magánszemély is aláírta.

Kling István, a szaktárca államtitkára azt ígérte: megvizsgálják az ügyet illetve feltárják a terület természeti értékeit. Ha a felmérés valóban tőzeglápot jelez a környéken, várhatóan bejegyzik a védelmet a területre – mondta a Független Hírügynökségnek Sarkadi Márton, az összefogás egyik szervezője.