Miniszteri szemle Karcagon

Miniszteri szemle Karcagon
Miniszteri szemle Karcagon - © Fotó: unideb.hu
Debrecen, Karcag – Kiváló minőségűek és az átlagosnál jóval több termést hozhatnak a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében nemesített új búzafajták.

A tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén az előzetes termésbecslések alapján, a betakarítás az ország déli és középső részén már elkezdődött. Minderről a földművelésügyi miniszter beszélt a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásán, csütörtökön. Fazekas Sándort az intézmény igazgatója, valamint Jávor András rektorhelyettes fogadta a kísérleti telepen.

– Megtisztelő számunkra, hogy Fazekas Sándor miniszter ellátogatott a Debreceni Egyetem karcagi kísérleti telepére, és az mind az intézetről, mint az itt nemesített három új búzafajtáról is kiváló véleménnyel volt – mondta Jávor András.

Az átlaghozamok idén 4,5-5,5 tonna körül alakulnak hektáronként, így kenyérgabonából az idén 10-15 százalékkal több kerülhet a magtárakba, mint az előző 5 év átlagában.

Fotó: unideb,hu Fotó: unideb,hu ©

– A karcagi kutatóintézet területén újonnan nemesített magyar búzafajtákat aratnak, melyek a csütörtöki határszemle tapasztalatai alapján kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt akár meghaladni is képesek a hektáronkénti 6-7 tonnás termésmennyiséget – emelte ki Fazekas Sándor.

A miniszter szerint a napokban lehullott csapadék nem okoz számottevő fennakadást a betakarításban, a szükséges raktárkapacitás pedig rendelkezésre áll a termés tárolására.

– Debreceni Egyetem –