Miniszterelnökség: az unió nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást

Budapest – Az Európai Unió (EU) nem ad természetes személyeknek vissza nem térítendő támogatást magáningatlanjaik korszerűsítésére – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A Miniszterelnökség közleményében a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) uniós forrásra hivatkozó, csütörtökön megjelent tájékoztatására reagált, amely szerint nincs olyan európai uniós jogszabály, amely tiltaná a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását.

A Miniszterelnökség szerint az európai uniós támogatások keretrendszerét meghatározó rendelet egyértelműen meghatározza: természetes személy csak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásai tekintetében lehet kedvezményezett. Energiahatékonysági korszerűsítést ezekből az alapokból finanszírozni nem lehet – szögezik le a közleményben.

Ha mégis volna lehetőség a támogatásra, Magyarország számára akkor sem áll rendelkezésre elegendő forrás az országban található 4 millió háztartás mindegyikének megsegítésére, a háztartások közötti rangsorolással pedig igazságos, mindenki számára elfogadható elosztási rendszert nem lehet kialakítani, hiszen a szociális helyzet mellett egyéb szempontokat, így például az adott ingatlanok paramétereit is figyelembe kell venni – fejtik ki.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kormány ezért az EU előírásainak betartása és a rendelkezésre álló források hatékonyságának maximalizálása érdekében két célt valósít meg a támogatások odaítéléskor: segíti a magántulajdonosokat ingatlanjaik korszerűsítésében, és felújítja a közösségi használatú ingatlanokat.

Tisztán vissza nem térítendő támogatásokra a közösségi intézmények, így például az óvodák, iskolák, illetve más szociális, oktatási vagy egyéb közösségi használatú intézmények pályázhatnak – emlékeztet közleményében a Miniszterelnökség. A magánszemélyeknek ingatlanjaik korszerűsítésére ugyanakkor a kormány egy államilag támogatott konstrukciót biztosít, amelyben a beruházás egyharmadát az önerő, a második egyharmadot nulla százalékos kamatú visszatérítendő támogatás, a harmadik egyharmadot az állam által támogatott, lényegében szintén nulla százalékos kamatú hitel jelenti – teszik hozzá.

A közleményben kiemelik: a kormány elkötelezett a lakossági energiahatékonysági felújítások mellett, a háztartások energiaköltségeinek mérséklése érdekében eddig is igen jelentős lépéseket tett: elindította a csaknem 15 milliárd forint keretösszegű otthon melege programot, amelynek köszönhetően több mint 85 ezer magyar háztartás energiahatékonysága javult. Elvitathatatlanok a rezsicsökkentés azonnali és kézzelfogható eredményei is, az összes fogyasztói megtakarítás meghaladja a 373 milliárd forintot – közölték.

A MEHI csütörtöki közleménye szerint Walter Deffaa, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője a MEHI kérdésére írásban is egyértelművé tette: a Brüsszel által idén februárban elfogadott Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) tartalmazza és elhatárolja mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat. A kormány álláspontját is tükröző operatív program szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújítása két forrás kombinálásával történik: a KEOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában – írták.

– MTI –