Minimum: víz, tápanyag, fény és hőmérséklet

Figyeljünk oda a lakásban nevelt palántáinkra
Figyeljünk oda a lakásban nevelt palántáinkra
Nyíregyháza – A megvásárolt jó minőségű vetőmagból hogyan neveljünk erős, egészséges palántát?


A választ legegyszerűbben akkor kaphatjuk meg, ha ismerjük Liebig minimum törvényét. Ez elsőre ijesztően hangzik, de végtelenül egyszerű: a termesztés sikerét mindig a minimumban lévő élettényezők határozzák meg. Mik ezek az alapvető tényezők? A víz, a fény, a hőmérséklet és a tápanyag.

Otthon is biztosíthatjuk

Ha megvizsgáljuk a négy alapvető tényezőt, megfigyelhetjük, hogy a vizet és a tápanyagokat télen is könnyen tudjuk otthonunkban biztosítani. A harmadik tényező – a hőmérséklet – vizsgálatakor megállapíthatjuk, hogy akár egy 30 Celsius-fokos hőlépcsőt (a belső és a külső hőmérséklet különbsége 30 ˚C) otthonunkban könnyen meg tudunk oldani, de egy egyszerű termesztő berendezésben is több megoldás használható. Eljutottunk a negyedik tényezőhöz, a fényhez, amely a legnehezebben pótolható a téli hónapokban. A palántanevelő fóliákban és üvegházakban is gyakori a fényhiány okozta palántadőlés, megnyúlás.

A növényeink mellett lévő üvegfelületeket mindig tartsuk tisztán. Egy piszkos felület a hasznos fény akár felét is elveheti palántáinktól. Palántanevelő asztalra terített fényvisszaverő fólia 10-15 százalékkal javítja a fénykihasználást. A növények szétrakásával maximalizálhatjuk a rendelkezésre álló természetes fény kihasználását.

KM

Címkék: , ,