Minimum kétszer meghallgatnák himnuszunkat a cívis búvárúszók

Minimum kétszer meghallgatnák himnuszunkat a cívis búvárúszók
© Fotó: HBN archív
Debrecen – Senánszky Petra és Kosina Gergő címvédőként utazik a világbajnokságra.

Július 17. és 21-e között a kínai Jantaj városa ad otthont a felnőtt uszonyos úszó világbajnokságnak, ahol a Debreceni Búvárklubot két versenyző, Senánszky Petra és Kosina Gergő képviseli. Külön kiemelendő, mindkét sportoló címvédőként indul a megmérettetésen. A cívis kiválóságok a felkészülésről és az elvárásokról beszéltek a Naplónak.

Jók az előjelek

– Szerintem remekül halad a felkészülés, sőt, úgy érzem, hogy különösen jól sikerült! Ezt azért is merem kijelenteni, mert az időeredményeim ezt tükrözik, a Világkupán is majdnem világcsúcsot úsztam, két-három tizedre voltam a saját legjobb idejeimtől. Az edzéseken szintén úszunk felmérőket, ezekből is azt szűrtük le, hogy a tavalyihoz képest jobbak az eredményeim. Remélem, ez a fejlődés meglátszik majd a versenyen is – fogalmazott a háromszoros világbajnok „Sellőlány”. – A dolgunkat nehezíti, hogy át kell állnunk az ottani időhöz, és eddig kelet felé még sosem kellett igazodnunk, de remélem, hogy ez sem okoz problémát, szerencsére jó alvó vagyok. A kínai időbeosztás szerint dolgozunk már itthon is, mivel elég kevés időnk lesz a helyszínen a versenyig – mondta Petra, majd a felkészülésről beszélt.

Váltóban is

– Szerencsére semmi sem hátráltatta az edzéseimet, néhány kisebb-nagyobb betegséget elkaptam, de ezekből próbáltam minél gyorsabban kikúrálni magam. Ebben a félévben az előzőekhez képest több tárgyat vettem fel az egyetemen, nehéz volt összeegyeztetni az edzéseimet a tanulmányaimmal, ám szerintem sikeresen megoldottam – értékelte idei évét a Debreceni Egyetem biológia szakos hallgatója, és a jantaji világbajnoksággal kapcsolatos reményeit is megosztotta velünk. – Három egyéni számban, 50-, 100- és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban indulok, és most kivételesen a 4×100 méteres felszíni váltót is úszok a lányokkal. Utóbbi azért fontos, mert a jövő évi Világjátékokon szeretnénk egy nagyon jó eredményt elérni. Az egyéni számaimban nagyjából sejtem, kik indulnak, de lehetnek meglepetések. Ennek olyan szempontból nincs jelentősége, hogy jöhet bárki, én úgyis ugyanazt próbálom elérni, amit kitűztem célul magam elé. Bízom benne, hogy minimum egy, vagy két alkalommal meghallgatjuk a magyar himnuszt.

Érettségi mellett készült

Kosina Gergő nem annyira magabiztos, mint a klubtársa. – Az érettségi miatt visszavettem az edzéseimből, hiszen a tanulásra is jobban kellett koncentrálnom az elmúlt időszakban. Ez főként edzésszámbeli csökkentést jelentett, de azt éreztem, hogy a munkámat is befolyásolta, hiszen nem tudtam száz százalékig a sportra figyelni – mondta Gergő, aki június 23-án érettségizett a Fazekas Mihály Gimnáziumban, így maradt három hete a világbajnokságig, amikor csak az edzésekkel foglalkozik, és ismét heti tizenkét alkalommal tréningezik.

– A vizsgák mellett az erősítő edzések számát nem csökkentettem, így jelenleg a gerincsérvem sem okoz semmilyen problémát, nem hátráltatja a munkámat. Most viszont már nem erősítünk, ilyenkor a fő feladatunk lelkileg és mentálisan ráhangolódni a versenyre. Ez azért fontos, hogy minél szebb technikával, és minél könnyedebben tudjam leúszni a távokat. Kínában 50-, 100- és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban mérettetem meg magam. Ráadásként az 50 méteres búvárúszásban is elindulok, mivel a 2017-es Világjátékokon ez versenyszám, és kíváncsi vagyok rá, hogy uszonyos gyorsúszóként a nagyuszonyos számokban hogyan tudok teljesíteni. Mivel még tart a felkészülésem, és megpróbálom ledolgozni azt a hátrányt, ami az érettségi miatt ért, ezért nem bocsátkozom feltételezésekbe azt illetően, hogy mit várok magamtól Jantajban – fogalmazott a debreceni tehetség.

Vona Lilla