Mini boksz-vb Debrecenben

Az ökölvívóvilág krémjét láthatja a publikum az 54. Bocskai István emlékversenyen.

Olimpiai érmesek, világ- és Európa-bajnokok jelezték érkezésüket a február 10. és 13 között az Oláh Gábor utcai csarnokban megrendezendő 54. Bocskai István-emlékversenyre. Tizenkilenc országból 98 külföldi mellett 48 magyar ökölvívó vesz részt a viadalon. Megyénket három DVSC-s bunyós, Kalucza Norbert (51 kg), Móna Imre (75 kg) és Deél Szabolcs (91 kg), valamint két HISE sportoló, Ungvári István (48 kg) és Varga Miklós (60 kg) képviseli.

Három a bunyós

Deél István, a debreceni vezetőedző a már nemzetközi rutinnal rendelkező Kaluczától és az újdonsült felnőtt magyar bajnok Mónától remél dobogós helyezést, de az utóbbi időkben sokat fejlődő Deél Szabolcs is kellemes meglepetést okozhat. A címvédő Kalucza Norbertnek nem lesz könnyű dolga, nemzetközi klasszisokkal kell versengenie: ringbe lép két vb-bronzérmes, az orosz Misa Alojan és a német Ronny Beblik, az olimpiai bronzérmes kubai Yampier Hernandez, valamint az angol szupertehetség, Khaleed Saeed Yafai.

A középsúly is rendkívül erős lesz, Móna Imrére nehéz mérkőzések várnak. A hírek szerint Debrecenbe érkezik a 19 éves ifjúsági világbajnok kubai Rey Eduardo Recio, az oroszokat Makszim Gazizov képviseli, de itt lesz a liverpooli Eb-bronzérmes moldáv Viktor Kotyuzsanszkij is.

A milánói vb-döntő két résztvevője, az aranyérmes orosz Jegor Mehoncev és a második helyezett kubai Osmay Acosta is fellép a Bocskain – 91 kilogrammban. A kétszeres vb-bronzérmes francia John-Mikael M’Bumba és a háromszoros Ázsia-bajnok iráni Ali Mazaheri is jó erőt képvisel. Deél Szabolcsnak egy győztes mérkőzés is hatalmas sikert jelentene.

Dobogóra pályáznak

A HISE két sportolójától, az egyaránt Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Istvántól és Varga Miklóstól is érmet remél mesterük, Máté Attila. Kemény versenyzők neveztek papírsúlyban, a kétszeres kubai bajnok Daniel Matellon, az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes orosz David Ajrapetjan, valamint a világranglista második helyezettje, a lengyel Lukasz Maszczyk is kesztyűt húz a viadalon. Ungvárinak egy szerencsés sorsolás akár már érmet jelenthet, a négy közé jutásért azonban már klasszissal kell megküzdenie. Bizonyítania kell, ha be akar szállni az Európa-bajnokság indulási jogáért folyó versenybe.

Könnyűsúlyban az olimpikon Varga Miklósnak is felkészült riválisokkal kell szembenéznie. Debrecenben kötelek közé lép az aktuális Európa-bajnok orosz Leonyid Kosztyiljev, a kubai Idel Torriente, az Eb-bronzérmes francia Hicham Ziouti, a brit bajnok Tom Stalker. Varga jó formában felveheti a versenyt a neves külföldi öklözőkkel, sőt a hazai pálya előnyét kihasználva akár meglepetésre is képes lehet.

A selejtezőket szerdán és csütörtökön 14 és 18 órától az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban rendezik, az elődöntőkre pénteken 16 órától, míg a döntőkre szombaton 16 órától kerül sor.

 

 

Diákoknak ingyen

A 14 éven aluli diákok számára a belépés ingyenes, a négynapos bérletet 1200 forintért vásárolhatják meg az érdeklődők.

Címkék: , , , ,