Minél több a füst, annál több a szervezetbe kerülő mérgezőanyag is

Minél több a füst, annál több a szervezetbe kerülő mérgezőanyag is
© Fotó: GettyImages
Debrecen – Nem igaz, hogy a vízipipa egészségesebb a többi dohányterméknél, hiszen a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége megmarad a beszívott füstben! – olvasható az egeszseg.hu-n.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet honlapja szerint, akik rendszeresen, azaz naponta vízipipáznak, azok a függőség jeleit mutatják.

Egy használat 2 mg

Mint írják, egy 2007-ben készített összefoglaló tanulmány igazolta, hogy a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége – több mint 2 mg egy használat során – megmarad a beszívott füstben. Fontos megjegyezni azonban, hogy a dohányos a kívánt hatás elérése érdekében annyi füstöt szív be, amivel fedezni tudja a függősége miatt megszokott nikotinmennyiséget. Így a több füsttel, több mérgező vegyület kerül a szervezetébe.

függőséghez vezet

Egy 2009-es kutatás eredményei alapján a vízipipázás első 5 percében négyszer akkora szén-monoxid szint- emelkedés mutatható ki a véráramban, mint egy cigaretta elszívása esetén. A WHO jelentése szerint egy teljes vízipipa használat alatt annyi füst jut a szervezetbe, amennyit egy cigarettázó 100 vagy ennél is több cigaretta elszívása során lélegez be. A 2007-ben készített összefoglaló tanulmány eredményei szerint a naponta vízipipázók – akik 1-10-szer töltik a vízipipát – 10 cigaretta elszívásával megegyező nikotin mennyiséggel, míg egy alkalmi vízipipázó körülbelül. 2 cigarettának megfelelő nikotinmennyiséggel mérgezik a szervezetüket.

HBN

Többszáz éves tévhit miatt…

Tudta, hogy a vízipipával kapcsolatos tévhitek kialakulása a 16. századra vezethetőek vissza?
Indiában az I. Akbar uralkodása alatt élt orvos, Hakim Abul Fath állította először tévesen, hogy a vízipipa füstje ártalmatlanná válhat, ha átszűrődik egy szűk, vízzel teli tartályon. Ez a tévhit széles körben elterjedt, és sajnos mai napig él a fogyasztók körében.

Kik a nikotinfüggők?

Nikotinfüggőnek tekinthető, aki 5 vagy annál több cigarettát szív naponta. A jelenlegi tanulmányok alapján elmondható, hogy a naponta vízipipázók a függőségi jeleit mutatják, hiszen 10 cigarettával megegyező mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetükbe. Az alkalmi vízipipázók ugyan nem számítanak függőnek, hiszen 24 óra alatt 4 cigarettával megegyező mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetükbe. Ettől függetlenül fokozottan veszélyeztetettek, mert függővé válhatnak.​
hirdetés