"Mindszenti beteg" – hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet

Hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság az elsőfokú ítéletet, amelyik elmarasztalta volna a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát egy idős mindszenti férfi halála miatt.

A bíró a jogerős végzés indoklásakor kifejtette: az orvost korábban sújtó büntetés olyan mértékben megalapozatlan, hogy érdemi felülvizsgálatra is alkalmatlan. Az elsőfokú bíróság több eljárásjogi hibát is elkövetett, és a tényállás sem teljesen felderített.

Kedden a Csongrád Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte azt az elsőfokú ítéletet, amely a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát marasztalta el egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban. A bíróság szerint az ítélet megalapozatlan volt. A bíró a végzés indoklásakor kifejtette, hogy az orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében bűnösnek kimondó ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan. Az ügyet újra kell tárgyalni, a megismételt eljárás a Szegedi Városi Bíróság egy másik bírájának kell lefolytatnia.

A 67 éves mindszenti férfi 2007. április 6-án halt meg: a beteget előbb a hódmezővásárhelyi kórházba szállították, majd innen továbbküldték a szentesi kórházba, de útközben megállt a szíve és meghalt. A férfi halála közvetlenül az egészségügyi reform egyes elemeinek életbe lépése után történt.

– Független Hírügynökség –