Mindjárt itt a hűtőcsere-program – na de hogy válasszunk okosan?

Akt.:
Mindjárt itt a hűtőcsere-program – na de hogy válasszunk okosan?
© Illusztráció: Getty Images
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Energiahatékony készülékkel évente több tízezer forintot spórolhatunk az áramszámlán.

Újabb 500 millió forintos keretösszeggel készülékenként akár 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít július 4-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében a hűtő- és fagyasztóberendezések cseréjéhez.

Lehet válogatni

A szóba jöhető választék zavarba ejtő, ezért néhány fontos kérdés tisztázásával segítünk abban, hogy mindenki az igényeinek megfelelő készüléket vihesse haza. Egy igazán energiahatékony készülékkel ugyanis évente több tízezer forintot spórolhatunk az áramszámlán, de az sem lényegtelen, hogy hány év garanciát vállal a gyártó, mennyire zajos a hűtő, mennyire jól variálható a belső tér, vagy kell-e állandóan az időpazarló leolvasztással bíbelődni.

A számok tükrében

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 ezer forint megtakarítás adódik” — hívja fel a figyelmet Filipova Brigitta, az LG Electronics Magyarország Kft. szakértője, hozzátéve: könnyen kiszámolható, hogy egy új, energiatakarékos hűtőszekrény alig néhány év alatt behozza az árát.

HBN