karantén és kultúra

2020.05.08. 11:45

A hajdú-bihariakat is megmozgatta az internetre költöztetett Közösségek Hete

Virtuálisan rendezik meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot május 11. és 17. között Így is összetartozunk mottóval.

Idén az ország mintegy 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, a legtöbb regisztráció Pest, Hajdú-Bihar és Somogy megyéből érkezett

- közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ pénteken az MTI-vel.

A Közösségek Hete felvezető eseményeként arra kérik a résztvevőket, hogy saját otthonukban állítsanak májusfát, díszítsenek májuskosarat, amelyen elhelyezhetik jókívánságaikat, üzeneteiket. Az alkotások a május 11-re elkészülő online kiállításon, az Állíts Te is májusfát elnevezésű Facebook-csoportban tekinthetők meg.

Idén hat tematikából választhattak a programszervezők. A karantén kultúra elnevezésű programtípusban az Algyői Tájház, a Sopronkövesdi és az Eleki Tájház kollégái virtuális sétán vezetik végig a látogatókat a tájházon. A Solymár Imre Városi Könyvtár játékra hívja a számítógép előtt ülőket, akiknek skiccrészlet alapján kell felismerni Bonyhád valamely jellegzetes épületét.

Erzsébetvároshoz kapcsolódó bélyegek képeit osztja meg a budapesti Bélyegmúzeum Facebook-oldalán, kommentben mindenki megírhatja, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a bélyegkép a kerülethez. Számos település a helyben felfedezhető értékekre online kvízjátékkal hívja fel az ott lakók figyelmét.

A Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – Interaktív műhely nevű programban a Ceglédberceli Kultúrház és Könyvtár a kisgyermekes családokat olyan kert készítésére biztatja, amely a balkonon is elfér.

A Balatoni Kálmán Imre Emlékház munkatársai a karanténkonyha ötletét felhasználva fakanalat és sodrófát ragadnak, hogy elkészítsék az operettkirály kedvenc ételét. Az emlékház Facebook-oldalán főzés közben többek között a művész magánéletének néhány érdekességére is fény derül. Az emlékház dolgozói a gyerekeknek egy barkácsolós videóval is készülnek, hogy az otthon megtalálható alapanyagokból és eszközökkel különböző színházi kellékeket készíthessenek el.

Az egyhetes sportkihívás tematikára építve hirdeti meg a Tatabányai Múzeum a BányaBarangoló programot, amelyben a bányautak valamelyikét futhatják le az érdeklődők. A teljesített feladatról megosztott szelfiket várnak.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zenevonaton utazó zenészek adnak pénteken térzenét a celldömölkieknek, a BEMKK Petőfi Művelődési Központ az Ökotippek programtematika részeként otthon is megvalósítható ötleteket, tippeket oszt meg közösségi oldalán.

A programsorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével született. A programokról a www.kozossegekhete.hu honlapon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában