Mindent megtesznek a kkv-k fejlődéséért

Mernek és tudnak is a mieink
Mernek és tudnak is a mieink - © Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Megyei vállalkozások fejlődési lehetőségeiről tartottak konferenciát.

„Debrecenben az emberek mernek és tudnak is vállalkozni” – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester azon a múlt csütörtöki konferencián, amelyet a Kölcsey Központban tartottak, s a hajdú-bihari vállalkozások fejlődési lehetőségeiről esett szó. A politikus kiemelte, a cívisvárosban a válság ellenére is nőtt a kis- és középvállalkozások (kkv) száma.

Nem csoda, hogy az elkövetkező években ezen szektor további erősítése a cél, emiatt az önkormányzatok is beruházásösztönző szervezeteket, fórumokat igyekeznek létrehozni, hogy a cégek piaci érvényesülését elősegítsék. Ezért is alakították át az Euro-Régió Házat: az EDC Debrecen Nonprofit Kft. célja, hogy irányt adjon a pályázatokon való részvételhez. Barcsa Lajos azt is elmondta, további inkubátorházak kialakítása is tervben van, az idegenforgalom terén pedig a „Debrecen”-brand kiépítése hathat ösztönzőleg a turisztikai menedzsmenteknek.

Támogatott hitelezés

Mazsu Gergely, a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója arról beszélt, ők támogatott hitelezések felvételében lehetnek hasznosak a vállalatoknak – 1993 óta 3 ezer 100-nak segítettek ebben a formában, 9,2 milliárd forintnyi hitelből pedig közel 20 milliárd forintnyi beruházásnak teremtettek alapot. Ebben az az előnyös, hogy fix kamattal dolgoznak (3,9 százalék), illetve van mód a visszafizetés megkezdését maximum két évvel késleltetni.

A konferencián kiderült, ezáltal például informatikai szaktanácsadást, vagyonértékelést végző cégek tudtak fejlődni, illetve a Romániai Vállalkozásokért Egyesület is profitált már a kooperációból.

Hatvanöt felhívás

Dorogi Zoltán, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere a 2015–2020 közötti uniós pénzügyi ciklus lehetőségeiről számolt be. 2015-ben várhatóan hatvanöt felhívást írnak ki a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében – a kkv-kat leginkább ezek érintik. Lehet majd a versenyképesség javítását, kutatásfejlesztést, infokommunikációs és turisztikai fejlesztést, energetikai felújítást, foglalkoztatásbővítést, versenyképes munkaerő megteremtését célzó pályázatokra jelentkezni, illetve pénzügyi eszközöket is igénybe lehet venni fenti lehetőségek eléréséhez. Az eljárásrend is módosul, ezentúl mindent csakis elektronikus formában kell benyújtani, ráadásul azon vállalkozásoknak nem szükséges biztosítékot adniuk, amelyek rendelkeznek legalább egy, lezárt, teljes pénzügyi évvel, illetve szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

HBN–VÉZS


Fontos a kicsik támogatása
Debrecen – A kkv-k erősítése segítheti a gazdaság növekedését – bár emiatt másra kevesebb pénz jut.

hirdetés