Mindent a továbbtanuló diákokért Berettyóújfaluban

Akt.:
Plazmagömb – a „SzakmaTúra” egyik látványossága
Plazmagömb – a „SzakmaTúra” egyik látványossága - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – Vendéglátás, közgazdaság, turizmus, kereskedelem, rendvédelem… van választék!

A gazdaság folyamatos és stabil fejlődésének köszönhetően a térségben is nő a foglalkoztatottság, és csökken a munkanélküliség, ezáltal pedig egyre több jól képzett szakemberre van szükségük a vállalkozásoknak – hangsúlyozta a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója az intézmény keddi pályaválasztási napján, amely a SzakmaTúra – Centrumban a jövő(d)! címet kapta.

Szakmai bemutatók

Pelyhéné Bartha Irén úgy véli, hogy a fentiek érdekében a cégek és a képzők is fontos szerepet töltenek be. A duális szakképzés eredményeként egyre több vállalat kapcsolódik be a szakképzésbe, és vizsga után szinte azonnal el tudnak helyezkedni a frissen végzett diákok. A berettyóújfalui szakképző iskola is folyamatosan bővíti a szerződéses partnerei körét, így a napokban további három céggel gyarapodik azoknak a cégeknek a csoportja, amelyek gyakorlati helyet is nyújtanak a tanulóknak.

Fotók: Matey István Fotók: Matey István ©

Az európai szakképzési hét részeként megrendezett berettyóújfalui napon az intézmény mind a 13, Hajdú-Biharban működő tagintézménye bemutatkozott a továbbtanulás előtt álló – szintén megyei – általános iskolásoknak. A bemutatókkal és műhelylátogatással is gazdagított eseményre az érintett szülőket és pedagógusokat is meghívta a házigazda intézmény. A standokon és a színpadon a tagintézmények profiljainak megfelelő kiállítások és előadások nyújtottak betekintést a képzéseikbe.

Ezek többek között a vendéglátást, a közgazdaságot, a turizmust, a kereskedelmet, a rendvédelmet, valamint az egészségügyet és az építőipart ölelik fel. Ennek megfelelően a gyerekek önvédelmi show-t és munkaruha-divatbemutatót is megtekinthettek.

HBN–VA