Mindent a szeptemberi Eb-selejtezőknek rendel alá a női röplabda-válogatott

Budapest – A következő hónapok munkáját, illetve a június elején kezdődő Európa Liga-szereplést is az őszi Európa-bajnoki selejtezőknek rendeli alá a magyar röplabda-válogatott.

Jan De Brandt szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, ugyan az Európa Ligában címvédőként indul majd az együttes, ebben a sorozatban azonban inkább a fiatal játékosoknak kíván lehetőséget biztosítani annak érdekében, hogy kellő nemzetközi tapasztalatot szerezzenek.

Hozzátette, természetesen a célok folyamatosan változhatnak, így ha a gárda jól szerepel, akkor szeretnék újra elhódítani azt a trófeát, amely egy évvel ezelőtt a magyar női válogatott történetének első hivatalos nemzetközi sikere volt.

A szeptemberi Eb-selejtezőkkel kapcsolatban a belga tréner megjegyezte, az ottani ellenfelek közül a finnek legyőzésében bízik, s mivel a lengyelek nem jutottak ki az olimpiára, náluk elképzelhető egy generációváltás, ami esélyt jelenthet a magyarok számára. Annak a tornának a negyedik résztvevője egyelőre még nem ismert, ugyanis egy előselejtezőből érkező válogatott kerül majd a csoportba. A négy csapat két tornán méri majd össze erejét, az első helyezett automatikusan kijut a 2017-es azeri-grúz közös rendezésű kontinensviadalra, míg a második oda-visszavágós pótselejtezőt játszik.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára a felkészüléssel kapcsolatban megjegyezte, a legutóbbi Európa-bajnokságon a 12. helyen végzett válogatott, amely csütörtökön a franciaországi Mulhouse városába utazik, ahol két mérkőzést játszik majd a házigazdák nemzeti csapatával. Ezt követően Spanyolországban, Lorcában folytatja az edzőtáborozást a csapat, itt szintén két találkozó vár rá.

Az Európa Ligában a román, a görög és a szlovén együttes lesz a magyar válogatott ellenfele, az első tornát június 3. és 5. között Nyíregyházán rendezik, míg a másodikat június 9. és 11. között Görögországban. A három csoportból összesen a győztesek és a legjobb csoportmásodik jut tovább. A nyíregyházi Európa Liga-torna egyben csarnokavató is lesz, ugyanis a Bujtosi Szabadidő csarnokot Continental Arénára nevezik át.

Tálas Zsuzsanna csapatkapitány kiemelte, jelenleg a fiatal játékosok beépítése zajlik, éppen ezért kissé más jellegű munkát végeznek, mint ilyenkor szoktak.

“A fiatalokkal nem lehet a pályán olyan pörgősen gyakorolni, mint mondjuk egy külföldön játszó rutinos játékossal” – mondta a Békéscsaba játékosa, aki hozzátette, bízik benne, hogy a válogatottnak sikerül megvédenie címét az Európa Ligában.

Pallag Ágnes a belga Gent csapatál a klubszezonban is Jan De Brandt keze alatt dolgozik, így nem ismeretlen számára a tréner stílusa. Megjegyezte, a csapat egyik erőssége továbbra is az, hogy a cseresor kiválóan kiegészíti a kezdő hatost.

Szakmáry Gréta kiemelte, tavaly többnyire csak kiegészítő szerep jutott neki, de véleménye szerint élt a lehetőséggel: “Az idei évben mindenki sokat fejlődött, és szeretnénk is megmutatni, mennyit fejlődtünk.”

– MTI –