Mindenszentekkor érkeznek a legtöbben

Az emlékezés szirmaival várják a látogatókat a temetők ezekben a napokban. Tóth Bianka is segít édesanyjának a virágok elrendezésében
Az emlékezés szirmaival várják a látogatókat a temetők ezekben a napokban. Tóth Bianka is segít édesanyjának a virágok elrendezésében - © Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – Már az ünnep előtt is sok munkát adtak a temetők a fenntartónak.

Legalábbis ez derül ki Kari Irénnek, az 57 önkormányzat tulajdonában lévő, 40 településen szolgáltató és 24 helységben temetőt üzemeltető Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat vezérigazgatójának szavaiból. A szakember elöljáróban elmondta, hogy a mindenszentekhez, halottak napjához kapcsolódó temetőbe járás már megkezdődött az október 23-ai hosszú hétvégén, a legtöbb látogatóra azonban november első napjaiban számítanak.

Mint fogalmazott, évről évre több a sírok száma, egyre többen látogatnak ki a temetőben nyugvó szeretteikhez, és márciustól november elejéig folyamatosan sokan vannak a sírkertekben. A temetőben az év folyamán három jeles ünnep van: az anyák napja, a mindenszentek és halottak napja, és jellemzően karácsonykor is megugrik a temetőlátogatók száma.

Ennek megfelelően tartják rendben a temetőket, számos helységben ebbe beleértve a sírhelyek közötti területeket, továbbá az elhagyott, gondozatlan sírokat is.

– A temetőket márciustól november közepéig folyamatosan rendezett állapotban tartjuk. Összesen 78 hektáron kell füvet nyírnunk; korábban elég volt évente háromszor kaszálni, de az éghajlatváltozás miatt ötször-hatszor is vágjuk – beszél a munkájukról Kari Irén.

– Az október végén, november elején a sírkertbe kilátogatókat ugyanolyan rendezett, gondozott környezet fogadja, mint az esztendő bármelyik szakában. Nekünk inkább a temetőlátogatási hullám után néhány nappal lesz több dolgunk. Az elhervadt virágokat, koszorúkat a hozzátartozók többségükben elviszik a kijelölt hulladéktárolókba, az erre a célra kihelyezett konténerekbe. A rengeteg hulladék elszállítására kénytelen vagyok külső vállalkozót is szerződtetni, ehhez kevés a mi meglévő munkaerőnk. Néhány síron azonban ott marad a virág, azokat az idő „megeszi”, és ha a hozzátartozó az idő múlásával nem takarítja le, akkor azt mi tesszük meg.

szebb-rendezettebb-esztetikusabb-kornyezSzebb, rendezettebb, esztétikusabb környezetet igényelnek elhunyt szeretteik nyughelyéül | Fotó: Molnár Péter

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy számára a legnehezebb feladatot a pénzügyi gazdálkodás jelenti. Egy évben 430 millió forintból gazdálkodhatnak, ebből 199 millió a munkabér, hét éve nem emelték a szolgáltatásaik díjait, miközben a sírkertek látogatói egyre igényesebbek. Szebb, rendezettebb, esztétikusabb környezetet igényelnek elhunyt szeretteik nyughelyéül.

A katolikusoknál ünnep

A keresztény egyházak közül a reformátusoknál nem ünnep a mindenszentek napja. Szirák Sárától, a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferensétől megtudtuk, hogy nincs elterjedt gyakorlata a temetőkben tartott szertartásoknak. Hozzátette, hogy Hajdúböszörményben, valamint a debreceni Köztemető I. számú ravatalozójában lesz kegyeleti istentiszteletük.

A római katolikus egyházmegye sajtóreferense, Kovács Ágnes kérdésünkre elmondta, hogy Debrecenben több szentmise is lesz a Szent Anna-székesegyházban, valamint a Köztemetőben. A megye más településein a helyben kialakult szokásnak megfelelően, vagy mindenszentek napján, vagy a mindenszentekhez legközelebb eső vasárnapi misén gyújtanak gyertyát és imádkoznak az elhunytakért. – Az egyházunk tulajdonában lévő temetők egész évben gyönyörűek. A hozzátartozók rendben tartják elhunyt szeretteik nyughelyét és annak környékét, a sírkertek gondozásában pedig a helységekben tevékenykedő közmunkások segítenek. Így ők tartják rendben a gondozatlan nyughelyeket – fűzte hozzá Kovács Ágnes.

– Az elmúlt évek gyakorlatát követve a polgárőrség önálló vagy a rendőrséggel közös járőrözéseken vesz részt a hosszú hétvégén – tájékoztatta a Naplót Boros Viktor, a figyelőszervezet megyei vezetője.

Szemmel tartják

– Azt, hogy hol és mikor járőröz­nek, a helyi igények és szokások alakították ki. A polgárőrök tevékenysége halottak napja és mindenszentek alkalmával sem különbözik az év többi időszakában ellátott munkájától: jelenlétükkel adnak biztonságérzetet, segítik a kérdéssel hozzájuk fordulókat, ügyelnek a közrendre, a közbiztonságra, és ha jogellenes tevékenységre utaló jelet látnak, azt jelentik a rendőrségre, illetve a gyanúsítottat visszatarthatják a rendőrök megérkezéséig. A temetők nyitva tartásának ideje alatt lesznek polgárőrök a sírkertekben, továbbá az előttük lévő parkolókat is szemmel tartják kollégáim – részletezte a megyei elnök.

KZS