Mindennapi irgalmaink

Zarándokok a csíksomlyói búcsún tartott szentmisén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2016. május 14-én
Zarándokok a csíksomlyói búcsún tartott szentmisén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2016. május 14-én - © MTI Fotó: Mohai Balázs
A Gyergyóalfalui Keresztaljával Csíksomlyóra zarándokolni életem egyik legszebb, legmeghatározóbb élménye. Sok áldást és kegyelmet kaptam ezen az úton: az elfogadás, a saját fizikai és lelki határaim megismerésének, emberi gyengeségeim felismerésének kegyelmét, hitem megerősítésének, a keresztény fiatalokba vetett bizalom és öröm áldását. Forgács Bernadett írása.

Azóta érzem, hogy életében egyszer minden magyar embernek – legyen hívő, vagy nem hívő – jó lenne eljutnia Csíksomlyóra, ott állni a végtelennek tűnő tömegben a Kis- és Nagysomlyó közötti nyeregben és átélni, milyen érzés az, amikor a magyar és a székely himnusz zeng a máskor néma hegyek között és a híres Mária-kegyhely mellett magyar nyelven szól Égig az imádság.

A Szentlélek munkája ez, amit azok is éreznek – talán egy kis borzongás, szokatlanul jött öröm, szívdobogás formájában –, akiket nem a hitük, hanem turisztikai célok hoznak Székelyföldre.

A Szentlélek munkálkodik szerte a világon, s ennek mibenlétét nehéz elmagyarázni a nem hívőknek. Talán így: a Szentlélek ott van minden jótéteményünkben, minden mosolyunkban, mindennapi irgalmainkban, nagy és kis jótetteinkben. Általa gyógyulnak a sebek, érnek meg az elhatározások a jóra, Ő segít megtenni azt, amiről azt gondoljuk, emberi mivoltunkban nincs hozzá elegendő erőnk.

Van is erre egy sokatmondó magyar mondás: megszállta a Szentlélek. Olyankor mondjuk ezt, ha meglepődünk valaki jó cselekedetén. Szívből remélem, hogy pünkösd szent ünnepén minél többeket tölt be a Szentlélek és nyomában minél több jó születik erre a világra.

Forgács Bernadett


A csíksomlyói búcsú helyszíne pénteken
Csíksomlyó - Javában tart a készülődés a 2018-as csíksomlyói búcsú helyszínén, ahová a szervezők százezernél is több résztvevőt várnak. Az ünnepi szentmise szombaton 12.30-kor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben. A környéken már péntek reggeltől útlezárások és forgalomkorlátozások léptek életbe,...

Még csendes a csíksomlyói kegytemplom. Rövid a sor a Mária- szobor előtt, ahol a hívek csodáért imádkoznak
Csíksomlyó - Már a 15. században is jelen volt a boldogságos Szűz Mária különleges tisztelete Csíksomlyón. A Szűz-Mária szoborhoz számtalan csodás jelenséget társítanak, ezek legnagyobb részét a 17.-18. században jegyezték fel - olvasható a Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor oldalán. Az egyik le...