Mindennap jóízűt adni az embereknek fontos küldetés

Akt.:
Mindennap jóízűt adni az embereknek fontos küldetés
© Fotó: Matey István
Debrecen – Nemes húsból készült ételeket, különleges szószokat kóstolhattak az érdeklődők.

A magyar gasztronómia mindig híres volt. Sokan ma is azért látogatnak Debrecenbe, hogy megkóstolhassák méltán neves ételremekeinket – kezdte ünnepi beszédét Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakács mestervizsga díszmunkák kiállításán, ahol tizennégy frissen végzett mester vehette át oklevelét.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló „Dolgozva tanulj!” című projekt keretein belül sajátíthatták el a mesterszintű fokozatot a jelentkezők. A márciusban indult program során a résztvevők kezdetben elméleti, majd gyakorlati oktatásban vettek részt, aminek eredményként valósult meg a kiállítás.

– A képzés során rengeteget tanultunk és fejlődtünk. Igazán családias légkör alakult ki a társaság között, így a vizsgára már összeszokott csapatként érkeztünk. A gyakorlat megkezdése előtt pszichológiai-, pedagógiai-, módszertani-, vállalkozási- és jogi ismereteket majd szakmai idegen nyelvű kommunikációt, élelmiszerismeretet sajátítottunk el – mesélt a képzésről Nagy Lászlóné mesterszakács. Aki azt is elárulta, ha lett volna lehetősége akkor sem jelentkezett volna hamarabb mesterképzésre, mert kellett az a nyolc hosszú szakmában eltöltött év.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

A mesterképzésekre azért van most kiemelten szükség, mert 2015 őszétől szakmunkástanuló képzést csak az a vállalkozás végezhet, ahol a tanulókkal legalább mestervégzettségű szakember foglalkozik – tudtuk meg a kiállításon.

A mestereket arról is faggattuk, milyen egyszerű trükköket tudnának ajánlani, amelyekkel a háziasszonyok az otthon készített ételeket is különlegesebbé tehetik. Nagy Lászlóné a díszítésre helyezné a hangsúlyt.

– Mindamellett, hogy beleadják a szívüket, lelküket figyeljenek oda az esztétikai oldalára is. Halak díszítésére ajánlom például a kaliforniai paprikát és a koktélparadicsomot. Természetesen mindezek mellett elengedhetetlen a sok gyakorlás – mondta Nagy Lászlóné.

Birki Imre szerint a mai trendet a halakból, illetve nemes húsokból készült ételek képviselik. Az olyan alaphúsok, mint a csirke, sertés egyre inkább kiszorulnak, de azért még ezekből is tudnak igazi mesterfogásokat készíteni a háziasszonyok.

Manapság egyre több az ételallergiás, amire az éttermek is próbálnak odafigyelni. – Rengeteg embernek van speciális igénye. Épp ezért az éttermünkben szakácsokat képeztünk erre, és külön dietetikus állítja össze a menüsort. Laktóz-, tej- és lisztmentes menü közül is választhatnak a hozzánk érkező vendégek valamint napi kiszállítással próbálunk hozzájárulni mindennapjaik megkönnyítéséhez – hallhattuk Birki Imre séftől.

HBN – Budai Lilla