Mindenkit károsít a feketemunka

Mindenkit károsít a feketemunka
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Hosszú távon a munkáltató, a munkavállaló, az állam és a társadalom is veszít.

Sok munkáltató az adók és járulékok megspórolásával csökkenti kiadásait, azonban ha egy munkaügyi ellenőrzés során fény derül a be nem jelentett foglalkoztatásra, azért akár húszmillió forintos bírság is kiszabható – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A munkavállalók nagy része jellemzően a szerződés és bejelentés nélküli munka miatt válik kizsákmányolás áldozatává. A feketén foglalkoztató munkaadók számos esetben nem adják oda a megbeszélt fizetés egy részét vagy egészét. Bevett szokás az is, hogy a megbeszélt munkaidőt a munkaadó szabadosan kezeli, a túlóráért egyáltalán nem fizet, a fizetett szabadság is csak álom marad. Azok a feketén dolgozók, akik ugyan megkapják a megbeszélt fizetést, a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulékok elmaradása miatt később megjósolhatatlan költségekkel és nélkülözéssel nézhetnek szembe. Gyakori forgatókönyv még, hogy a munkáltató hazudik arról, hogy bejelentette a dolgozóját – a munkavállalók ezt le tudják ellenőrizni.

Társadalmi szinten is károkat okoz ez a sokszereplős játszma. A feketemunka hosszú távon az egész szociális hálót szétzilálja a társadalombiztosítás és a nyugdíjrendszer bomlasztásán keresztül, amelyeknek jelei csak később mutatkoznak meg. A feketemunka ráadásul a tisztességes, jogkövető vállalkozásokat juttatja versenyhátrányba szabálytalankodó versenytársaikkal szemben.

HBN