Mindenkire szükség van a megoldásban is

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Carsten Koall/Getty Images
Hajdúböszörmény – A telepen élők több szempontból hátrányban vannak, ezért a diszkrimináció célpontjai.

A térbeli szegregáció az egyik akadály a mindennapokban. Kocsis Péter Csaba saját tapasztalatával bizonyította a előadásának alappilléreit, amelyet szombaton a DE-GYFK Lippai Balázs Roma Szakkollégiuma szervezett Hajdúböszörményben.

– Egy hajdúsámsoni telepre vezető úton csaknem egy kisebb tó keletkezik esős időben. Az iskolába járó gyerekek kénytelenek átkelni ezen, az intézményben pedig megfeddik őket és bírálják szüleiket, amiért sáros ruhában érkeztek – mondta a szakember, hozzátéve: a térbeli nehézségeken túl gondot okoz a szegregátumba szorulók alacsony képzettségi szintje, a infrastrukturális hiányokból adódó egészségügyi problémák és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozottsága. Fontos feladat módszert találni, majd annak segítségével felmérni, mely telepek fejleszthetőek és melyeket szükséges felszámolni, végül egy komplex szemléletet kialakítani a megoldással kapcsolatban – összegezte.

Mindenkire szükség van

A komplexitást emelte ki Gerő Ildikó, a TKKI helyi intézményvezetője is a felzárkóztatás kulcsaként. Intézetünket gyakorta úgy emlegetik, hogy a cigányképző és én erre nagyon büszke vagyok, mert munkatársaimmal meg mertük tenni a legfontosabb lépést: elmentünk a célcsoportunkhoz és a helyszíni lehetőségeknek megfelelően igyekeztünk egy jó irányt mutatni. A munka során együtt tanultuk meg, hogyan lehet kommunikálni, mi működik jól – hangsúlyozta az igazgató, aki fontos feladatának tartja, hogy feletteseit magával vigye terepre. – Látniuk kell a valóságot azoknak, akik számon kérnek minket – hangsúlyozta.

HBN–HABE

A cikk folytatása a Napló hétfői számában olvasható.