Észt Hét Debrecenben is!

2020.03.04. 14:21

Az észtek mernek nagyot álmodni

Skype, Transferwise, Taxify? Ismerősen csengenek ezek a nevek? Észtország a világszerte híres startupjain túlmutató, másik arcát is megmutatja az Észt Héten.

Fotó: Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum

A rendezvénysorozat március 9. és 22. között Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben várja az érdeklődőket.

A legészakibb balti állam a techcégek sikerei mellett elképesztően pezsgő kulturális élettel is büszkélkedhet. Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozatán kiderül, hogy a digitális közigazgatáshoz egyben izgalmas kortárs kultúra is párosul, ami ugyan északi jegyeket hordoz magán, azonban a magyar közönség számára is ismerős, otthonos közeget jelent.

Az Észt Hét szervezői filmvetítésekkel, ínycsiklandó gasztronómiai fogásokkal, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és hamisítatlan észt táncházzal csinálnak kedvet a legészakibb balti államhoz – tudtuk meg a debreceni szervezők közleményéből.

Az Észt Hét debreceni programjai

  • Az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum Változó idők című közös kiállításának témája az udmurt beavatási szertartások, amelyek mostanra már csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradtak fenn. A kiállítás március 9-től 21-ig látogatható a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.
  • Március 10. és 22. között ifjúsági- és gyermekfilmekkel várják a szervezők az iskoláskorúakat az AltKözben.
  • Március 12-én, 13-án és 14-én az AltKözben észt nyelvi gyorstalpalón mutatják meg az érdeklődőknek, mitől is szexi az észt nyelv.
  • Március 12-től az észt filmtermés remekeit vetítik az AltKözben.
  • Március 10. és 13. között ugyancsak az Altközben a gasztronómia szerelmeseit várják, akik az Észt Hét ideje alatt ínycsiklandó ebédmenüvel, hagyományos és újszerű észt fogásokkal, sörlevessel, roston sült lazaccal és grillezett zöldségnyárssal, vagy éppen vörösáfonyás pohárkrémmel merülhetnek el az észt konyha világában.
  • A legfiatalabb korosztály számára rajzpályázatot hirdet az Észt Intézet, arra bíztatva a 3-6, 7-10 és 11-14 éveseket, hogy alkossák meg saját mesebeli lényüket. A díjazott alkotók észt ajándékcsomagot nyerhetnek, és munkáikat a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában állítják ki a Világjáró gyerekek sorozat részeként, ahol április 25-én Észtország lesz a vendég. A pályázat beküldési határideje: 2020. március 31.

    Az Észt Hét az Észt Kulturális Alap, az Észt Kulturális Minisztérium és az Észt Filmintézet támogatásával valósul meg.

    Borítókép: Március 9-én nyílik a Változó idők című kiállítás a Méliuszban

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában