Minden osztályból legalább egy gyerek…

Akt.:
Minden osztályból legalább egy gyerek…
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az utóbbi években a tizenéveseknél is gyakran derül fény magas vérnyomásra.

A felnőttek – főként az idősebbek – néha úgy beszélnek a magas vérnyomásukról, mintha egyenesen a korral együtt járó betegség lenne. A felvilágosítások nyomán szerencsére mind többen igykeznek kideríttetni az okokat, hogy kezelhetővé váljon a betegség. De ki gondol arra, hogy már a tizenéves gyerekek vérnyomását is ellenőrizni kell időnként!

Az elmúlt hét végén a Debreceni Egyetemen rendezett hipertónia-konferencián ez is téma volt: dr. Páll Dénes professzor, egyetemi tanár a fiatalkori hipertóniáról tartott előadást. Ebből az alkalomból a Napló több kérdést is megfogalmazott, melyekre készséggel válaszolt:

Milyen vérnyomás-értékeknél ajánlott feltétlen orvoshoz fordulni?

Dr. Páll Dénes: Amennyiben nyugalmi körülmények között, különböző időpontokban ismételten 140/90 Hgmm-es értéket észlelünk, akkor jelentős a hipertónia valószínűsége, ezért orvoshoz kell fordulnunk. Amennyiben esetleg jelentősen emelkedett értéket észlelünk, akkor mielőbbi orvoshoz fordulás szükséges.

Fogadjuk-e el, ha egy-egy háziorvos alaposabb kivizsgálás helyett gyógyszereket ír fel?

Dr. Páll Dénes: Nem önmagában a magas vérnyomás értéket, hanem a hipertóniás beteget kell kezelni, ezért a diagnózis felállításakor néhány alapvető vizsgálat elvégzése feltétlen szükséges az esetleges egyidejűleg fennálló további eltérések tisztázása, kizárása céljából.

Páll Dénes | Fotó: Molnár Péter Páll Dénes | Fotó: Molnár Péter ©

Növekszik-e a gyakorisága a fiatalkori magas vérnyomásnak? Mit tegyen, aki örökli a hajlamot erre a kórra? A genetikai okok mellett milyen kiváltó okai lehetnek?

Dr. Páll Dénes: Sajnos egyértelműen nő a gyakorisága. Középiskolás korban régebben 1-1,5 százalékos gyakoriságról beszéltek, mi egy évtizede Debrecenben 2,5 százalékot tapasztaltunk, de a legújabb eredmények már akár 4 százalékról beszélnek. Jó közelítéssel elmondható, hogy minden középiskolás osztályban ül egy hipertóniás fiatal. A növekvő gyakoriság oka elsősorban az elhízás és a mozgásszegény életmód.

Készítmények tucatjai állnak rendelkezésre a vérnyomás kezelésére. Hogyan lehet ekkora kínálatból tudatosan választani? Talán épp ezért gondolja sok beteg, hogy nyugodtan kipróbálhatja a szomszédnak kiírt pirulákat.

Dr. Páll Dénes: A magasvérnyomás-betegség gyógyszeres kezelése személyre szabott gondozást jelent. Minden gyógyszernek számos egyéb kedvező, esetleg kedvezőtlen hatása van, így a további rizikótényezők és betegségek gondos mérlegelése szükséges a megfelelő terápia kiválasztásához, mely általában kombinációs kezelést jelent.

– Szabó Katalin –