Minden nap tennünk kell! – Zöld Börze az egyetemen

Kiss Balázs baglyát megsimogathatták a bátrak
Kiss Balázs baglyát megsimogathatták a bátrak - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Nyolcadik alkalommal rendezte meg kedden a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága a Zöld Börzét az Agrármérnöki Kar aulájában azzal a céllal, hogy erősítsék a környezettudatos személetet, és jó tippeket, fontos információkat adjanak át a látogatóknak.

A keddi Zöld Börzén két fő témakörben; „Erdők és hasznos rovarok”, valamint „A környezetvédelem a mindennapokban” zajlottak az előadások és a beszélgetések a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

Dr. Komlósi István, A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a megnyitón felhívta a figyelmet: egyre aktívabban kell tennünk azért, hogy a Földön maradhassunk. – Hosszú idővel ezelőtt az ember azt képzelte, hogy le tudja győzni a természetet, míg rájöttünk: mi is a természet része vagyunk. A kar az oktatás mellett kutatásaival is sokat tesz azért, hogy a környezetünkre minél kevesebb befolyással legyünk. Ahhoz, hogy bolygónkon maradhassunk, hogy ugyanilyen levegőt szívhassunk, hogy tiszta vizet ihassunk, minden nap tennünk kell! – hangsúlyozta a dékán.

Egyensúlyban lenni

A Zöld Börzén tizenhét kiállító várta az érdeklődőket, köztük a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, a Debreceni Nagyerdőért Egyesület, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület, a Hajdú-Bihar Megyei Erdőmentők, a Derecskei Gyümölcsös, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Természettár is.

zb2Fotó: Kiss Annamarie

Csató Péter, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségégének debreceni vezetője a Naplónak elmondta: – A Krisna-tudat gyakorlásának fontos eleme, hogy megőrizzük a Föld tisztaságát és egyensúlyát. Mi úgy tartjuk, hogy a Föld egy élőlény, így egyensúly kell, hogy legyen rajta, és jó tudatú élőlények éljenek itt. Ennek része a vegetáriánus táplálkozás: ne legyenek leölve állatok! A mai napra ételkóstolóval készültünk, bemutatjuk könyveinket, illetve a látogatók kérdéseit is szívesen megválaszoljuk.

SZD


Légszennyezettséget mérő állomás a Klinikán
Debrecen - A földekről, az autópályáról akadálytalanul sodródik a cívisvárosba a szálló por. A magyarországi 09-es levegővédelmi zónát Debrecen és környéke, Hajdúszoboszlóval és Ebessel együtt alkotja. A cívisvárosban három mérőállomás méri a légszennyezettséget. Közülük a Klinikán lévő lényegébe...