Minden milliméter csapadék számít

Debrecen – A jövő nagy kérdése: hogyan birkózzon meg az agrárium az éghajlatváltozással?

Az idei volt a valaha mért legmelegebb első félév a Földön. Az eddigi tizenöt legmelegebb évből pedig tizenhárom a 2000 óta eltelt másfél évtizedre esik. Hamarosan mindenki számára nyilvánvalóvá válik majd, hogy az éghajlatváltozás immár nem a jövő problémája.

A valaha mért…

Különösen sok kihívással néz szembe a mezőgazdaság, ahol minden milliméter lehullott csapadék, minden napsütéses óra jelentős hatást gyakorol a termés mennyiségére és minőségére. Idén volt a valaha mért legmelegebb február, március, május és június a Földön, de a kimaradó hónapokban is rekord közeli volt a hőmérséklet. Mindez azt jelenti, hogy a termesztés-technológia minden pontján, tehát a talaj-előkészítéstől a betárolásig figyelembe kell venni a megváltozott körülményeket. A szélsőséges időjárás hatást gyakorol a fajtakiválasztásra, a műtrágya használatára, de a növényvédelemre is. Csak az gazdálkodhat a továbbiakban is eredményesen, aki tisztában van a kockázatokkal és az elérhető legjobb megoldásokkal. Aki ezekről nem vesz tudomást, csak a kárenyhítési alapokra és biztosításokra támaszkodhat.

A praktikákról

A már érzékelhető változásokra irányuló figyelem felkeltése volt a szervező Magro.hu szándéka a Gazdag Gazda Konferenciasorozattal. A rendezvényekre olyan előadókat hívtak meg, akik közérthető formában mutatták be, melyik fázisban mire kell figyelni és milyen döntések vezetnek a sikerhez. A konferenciákat záró kerekasztal beszélgetések különlegessége pedig az volt, hogy a gazdálkodók maguk mutatták be a nehézségeket és az általuk alkalmazott praktikákat.

HBN
hirdetés