Minden harmadik embernek kellene egy pszichológus

Minden harmadik embernek kellene egy pszichológus
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Pszichológiai kérdésekről sokat beszélnek, és sokan rendelkeznek határozott véleménnyel ezzel kapcsolatban. De vajon mennyire reálisak ezek? Mi is a pszichológia, kik a pszichológusok? Már erről is elég ellentmondó vélekedések vannak.

Gyakran összekeverik a pszichológust a pszichiáterrel. A pszichológia lélektant jelent, a pszichiátria elmegyógyászatot. A pszichológusok általában a tudományegyetemek bölcsészkarán tanulnak öt évig, a pszichiáterek pedig szakorvosok, akik hat év egyetemi tanulmányok után további öt év gyakorló orvosi munka után tehetnek szakorvosi vizsgát.

A pszichológiát a lipcsei pszichológiai laboratórium megalapítása óta, 1879 óta tekintik tudománynak. A Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézete 1902-ben jött létre, a Magyar Pszichológiai Társaság pedig 1928-ban alakult meg. Sokáig az ELTE mellett csak Debrecenben volt pszichológusképzés (1974 óta). Az ún. Bologna folyamat jelentősen átrajzolta a pszichológusok oktatását is: jelenleg az alapképzésben hat (Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden), a mesterképzésben hét egyetemen (BME, DE, ELTE, KRE, PPKE, PTE, SZTE) lehet pszichológia szakon tanulni.

Elme és ideg

Sokan nem tudják, mi a különbség a pszichiátria (elmegyógyászat) és a neurológia (ideggyógyászat) között.

A legtöbb tévhiedelem a pszichiátriai betegségekről terjeng. Sokan azt hiszik, hogy ezek eleve meghatározottak, öröklődnek, és gyógyíthatatlanok. Sok embernél (gyakorlatilag bárkinél) kialakulhatnak ezek a problémák: nagyjából minden ötödik ember rendelkezik valamilyen lelki problémával (a gyermekek és serdülők is), az élete folyamán valamikor pedig minden harmadik ember szorul(na) segítségre pszichiátriai probléma miatt. A pszichiátriai betegségekkel és az ebben érintett betegekkel kapcsolatos előítéletek miatt sokan nem kérnek időben segítséget, ez rontja a gyógyulás esélyeit, és akár a beteg életébe is kerülhet.

HBN