Minden gyerek álma

Grozdics Judit több mint ezer babát vásárolt vagy kapott ajándékba az elmúlt három évtizedben
Grozdics Judit több mint ezer babát vásárolt vagy kapott ajándékba az elmúlt három évtizedben - © Fotó: unideb.hu
Hajdúböszörmény, Debrecen – Egyedülálló babakiállítás nyílik pénteken a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán. A gyűjteményben több, mint ezer baba látható.

Második fia megszületése után kezdte el gyűjteni a babákat, és azóta annyi van belőlük, hogy kicsi lett nekik a lakás. Grozdics Judit több mint ezer babát vásárolt vagy kapott ajándékba az elmúlt három évtizedben.

– Szerettem gyönyörködni a szép fodros ruhájukban, fésülgetni a hosszú hajukat, különböző frizurákat készíteni nekik. Minden eseményre babát kértem ajándékba. A gyűjtés szenvedélyemmé vált – elevenítette fel emlékeit Grozdics Judit.

Később már nem tudott gyönyörködni a játékokban, mert a babák és kiegészítőik jó rész dobozokban hevertek, hogy elférjenek otthonában. Ekkor kezdett el kiállítóteret keresni a gyűjteménynek. Erre a felhívásra figyelt fel Kovácsné Bakosi Éva, a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának dékánja, aki Hajdúböszörmény város polgármesterének és a város vezetésének, továbbá a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának támogatásával teremtette meg a nem mindennapi gyűjtemény kiállításának feltételeit. A kiállítás nem csak a képzés számára hasznos szakanyag, hanem egyben a város turisztikai látványossága is. A kar régi kollégiumát újították fel erre a célra.

Az épületben 220 négyzetméteren helyezték el a kiállítás játékait vitrinekben, dobogókon. Az első szobában a csecsemő babák találhatóak kiegészítőikkel – járókákkal, babakocsival, káddal, cumisüveggel, és mindenféle egyéb felszereléssel – együtt. A következő szobában az igazi ritkaságnak számító porcelán babák, köztük egyedi példányok és 90-100 cm magas babák állnak a vitrinekben. Egyes készítők iparművészeti szintre emelték a gyönyörű textil ruhákba öltöztetett babákat. A harmadik szoba a Barbie-k világa, ahol a gyerekek egyik legkedveltebb játékának színes sokasága megtalálható. A babákon kívül repülőtér, diszkó, ház, lakóautó, strand és sok-sok kiegészítő is látható. Itt foglalnak helyet a Collector babák is, a művészek által készített, pompás ruhákban tündöklő sztárok, hírességek. Érdekesség a pápa, pap, apáca, babák, valamint az István királynak beöltöztetett baba, fején a Magyar Pénzverdében készült aranyozott korona hű másolatával.

A szoba közepén pedig egy nagy pláza látható, benne sokféle üzlet és szolgáltatás. Az utolsó szoba a mesék világába viszi el a látogatót. Itt életre kelnek a legnépszerűbb Disney alakok, többek között Hófehérke és a hét törpe, az Aladdin vagy a kis hableány. A nagyteremben a babák népviseletben vagy paraszti ruházatban, régi fabútorok és a vidéki életmód környezetében láthatóak. De a fiúk sem unatkoznak majd a kiállításon, hiszen számos építő- és szerelő játék, valamint háborús terepasztal is helyet kapott.

Az állandó kiállítás 2014. június 20-án 12 órakor nyitja meg kapuit Hajdúböszörményben. Az eseményhez kapcsolódva a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar konferenciát szervez 9 órától az intézmény konferenciatermében. A Játékkal a különleges bánásmódot igénylő gyermekekért című tanácskozáson neves szakemberek tartanak előadásokat a témában.

A konferencia programja ide kattintva megtekinthető.

unideb.hu