Helyi közélet

2019.03.04. 13:52

Hallgassunk a természetre!

Csökmő - A gazdálkodás hatékonyságát nem rontó, de a talaj egészségét helyreállító javaslatok is elhangzottak.

Csökmő - A gazdálkodás hatékonyságát nem rontó, de a talaj egészségét helyreállító javaslatok is elhangzottak.

A Csökmő 800 programsorozat részeként A „Vízgazdálkodási kihívások – táj­gazdálkodási megoldások” című két előadásból álló programjára telt meg a könyvtár február 27-én este. Kökény Attila TMMG (Talajmegújító mezőgazdaság) szaktanácsadó az élő táj, mint a fenntartható szántóföldi művelés alapja témakörben tartott egy figyelemfelkeltő előadást. Úgy látja, a gazdák körében szemléletváltásra lenne szükség. A jelenleg elfogadott, megszokott szántóföldi gazdálkodás a szakember szerint nem folytatható, mivel nagyon káros a talaj, és az emberiség szempontjából is. Olyan javaslatokat tett a talaj egészségének helyreállítására, ami nem rontja a hatékony gazdálkodást. Saját példáival mutatta be és hívta fel a figyelmet, hogy a szemléletváltással a gazdák sokat tehetnének Földünk egyre romló állapotának javításáért, az emberiséget veszélyeztető globális felmelegedés hatásainak lassításáért. Az előadás végén Nagy L. Tamás helyi gazdálkodó felajánlását, egy mangalicát sorsolt ki Kökény Attila. A szerencsés nyertes: Kertész Attila (Magyarhomorog), aki a korábbi előadáson is részt vett.

A sorozat első előadója Balogh Péter gazdálkodó geográfus volt. Egy olyan szemléletmódról beszélt, aminek követése csökkenthetné Földünk pusztulási folyamatát. Az előadás megoldási javaslatot mutatott az Alföld vízgazdálkodási problémáira, mint árvíz, aszály, belvíz. Példákkal és tényekkel alátámasztva hasonlította a táj eredendő működésével harcoló jelenlegi iparszerű tájhasználatot és az együttműködő természetszerű tájgazdálkodást, ami biztosítani tudja az emberi élet fenntarthatóságának kereteit ebben a klímaváltozással sújtott 21. században.

- B. Kiss Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában