Milyen tábort válasszunk a gyereknek?

Milyen tábort válasszunk a gyereknek?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Alig pár hét, s az iskolák bezárják kapuikat és kitör a vakáció.

A gyerekek imádják a nyári szünetet. Nem kell korán kelni, s nem kell az iskolapadot koptatni. Süt a nap és szabad az élet. A szülőknek már okoz egy kis fejtörést az, hogy a szünet teljes időtartamára csak nagyon kevesen tudnak szabadságot kivenni. Ezért találták ki a nyári táborokat! Idejében el kell kezdeni a keresést, tervezést, szervezést. Milyen a jó tábor? Hogyan választhatjuk ki a nekünk és gyermekünknek is tetszőt? Posztós Réka pszichológust kérdeztük buktatókról, választási szempon­tokról.

Korosztály és érdeklődési kör

Első lépésben utána kell járni, milyen lehetőségek vannak a környékünkön. A gyermek érdeklődési körének és korosztályának megfelelő táborokat válasszuk ki – tanácsolta Posztós Réka.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülő személyesen ismerje a táborvezető(ke)t, elvégre rábízza a legnagyobb kincsét! Semmilyen előzetes konzultáció nem pótolja a személyes találkozást! Mérlegelje, hogy milyen benyomást tesznek rá, mit mondanak el a táborról, mi a fontos számukra. Óvatosságra intek azzal kapcsolatban, ha azzal kezdik, hogy milyen akciókat, milyen csomagokat kínálnak, s nem az a lényeg, hogy a gyerekek mivel foglalkoznak, hogyan érzik jól magukat. Kérdezzünk rá, milyen korosztályra számítanak, hány nevelő vesz részt, egy táborozóra mennyi figyelem jut!

Természetesen a gyermek véleményét is ki kell kérni, meg kell kérdezni, hogy melyik tábor tetszene. A táborok kiválasztásánál a szülők nyilván kénytelenek figyelembe venni anyagi lehetőségeiket is. De fontos, hogy ne csak a saját kényelmünk szerint válasszunk. Egy belvárosi gyermekmegőrző nem a legjobb, még akkor sem, ha a szülő munkahelyéhez közel van. A másik végletet a „még nyáron is tanuljon a gyerek” beállítottságú táborok képviselik. A gyerekeknek is szükségük van kikapcsolódásra, a nyár a regenerálódás ideje. A jó választás, amikor a gyerek észre sem veszi, hogy tanul, mert ezt játékosan, olyan tevékenységbe foglalva teszi, ami fejleszti képességeit, és örömöt ad. Tehát kérdezzük meg a gyereket, de a döntés felelősségét ne adjuk át, az a szülőé – szögezte le Posztós Réka gyermekpszichológus.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

A korosztály szempontjából a homogén összetételű táboroknak megvannak az előnyei, de a hátulütői is. A saját életkorában lévő társakkal hasonlóak a gyerek képességei, tapasztalatai. De a csoport szerveződésekor gyakran lejátszódhat egyfajta hierarchia harc. A vegyes korosztályú táborokban kiválóan működhet az „egy fejjel nagyobb” módszer, azaz a nagyobb gyerekek húzóereje érvényesül a tevékenységek során. Maximum két-négy év korkülönbséget javasolok, jól működik az, amikor alsós vagy felsős tanulóknak hirdetnek nyári tábort – tette hozzá Posztós Réka pszichológus.

El kell, hogy engedj!

Érdemes előre tájékozódnunk a táborok programjáról: arról, hogy mit terveztek el a vezetők egy napra, mikor vannak az étkezések, van-e mód délutáni pihenésre is. A kisiskolás korban lévő, 6–8 éves gyerekek számára kihívás, hogyan boldogulnak a szüleik nélkül. A fokozatosság aranyelvet szem előtt tartva részükre az ideális megoldás a hazajárós tábor, ahol nem kell ott aludni, mégis az egész napot kellemesen tölthetik el.

A szülők nyugtalanok és izgulnak, ha az első gyerek megy először bentlakásos táborba. A jól sikerült tábor az önállóság érzését bontja ki a gyermekben. Itt többet tapasztalhat, tudhat meg saját magáról és a társas viselkedés szabályairól, mint az iskolában éveken keresztül − fejtette ki a pszichológus.

A szülőknek gyakran nehezükre esik elengedni a gyereküket. A napi telefonhívás a kapcsolattartás jó eszköze, de a reggeli vagy esti időpontokat részesítsük előnyben, hogy ne zavarjuk meg a gyermek napirendjét. Napközben azért sem érdemes telefonálni, mert egy „Jól vagy kicsim? Úgy hiányzol!”-tól a gyereknek honvágya esetleg lelkiismeret-furdalása támadhat. Türtőztetni kell magunkat! – javasolta Posztós Réka.

A jó táborból élményekkel telve tér haza a gyerek, az ott tapasztaltak egész életében elkísérhetik.

HBN – Kovács Enikő

Címkék: , , ,hirdetés