Milyen reklámok hatnak ránk a leginkább?

Milyen reklámok hatnak ránk a leginkább?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Édesség, tejtermék és ital tévéreklámjai érték el hazánkban a legtöbb nézőt.

A reklámok által elért nézők aránya, nálunk is elterjedt angol szakmai kifejezéssel Gross Rating Point (GRP) azt fejezi ki, hogy egy reklám szpot sugárzásai hány kontaktust értek el a vizsgált célcsoport tagjai körében.

Nagy kedvezmények

Élelmiszerek tévéreklámjára 24 százalékkal többet költöttek a vállalatok idén január-június során, mint az előző évi hasonló periódusban. Így listaáron 78,4 milliárd forintot regisztrált az első félévben a Nielsen Közönségmérés Kft. A valós költés ennél lényegesen alacsonyabb lehet, mivel a televíziós társaságok különböző mértékű kedvezményeket adnak a hirdetőknek. Háztartási vegyi és kozmetikai termékek tévéhirdetéseinek listaáras költése tizennégy százalékkal nőtt egyik félévről a másikra, és 68,3 milliárd forintot ért el.

Jól belehúztak

Szembetűnően rákapcsolt a televíziós reklámozásra a kereskedelem, ugyanis a hipermarketek idei első félévi televíziós reklámköltése listaáron 13,8 milliárd forint, ami 34 százalékkal haladja meg az előző évi hasonló periódusét. A többi élelmiszerbolt együttesen közel 24 milliárd forintért hirdetett a képernyőn legutóbb január-június között. Itt a növekedés mértéke 21 százalékot ért el féléves összehasonlításban. Bár a költés növekedésének mértéke különbözött, a hipermarketek tévéreklámjainak GRP-je 13 százalékkal csökkent 2015 első félévében az előző évihez képest, míg a többi élelmiszerüzlet mutatója csak 3 százalékkal lett kisebb.

HBN
hirdetés