Milliós károkat okozott ügyfeleinek egy debreceni jogász

Ebben a belvárosi környezetben volt az ügyvédnő irodája
Ebben a belvárosi környezetben volt az ügyvédnő irodája - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Napokon belül vádat emelhetnek egy debreceni volt ügyvédnő ellen, akin sok millió forintot és hivatalos dokumentumokat keresnek egykori ügyfelei. Az asszonyt különböző bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg, több nyomozás még folyamatban van – értesült a Hajdú-bihari Napló. Az egyik eljárás azért indult, mert a feljelentők nevét meghamisítva készített meghatalmazást használt fel az egyik bírósági végrehajtó előtt. A hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárásban a nyomozóhatóság vádemelést javasolt. A megyei főügyészség szóvivője érdeklődésünkre közölte, néhány napon belül érdemi intézkedés várható. Ezen kívül sikkasztás és csalás miatt is nyomoznak a volt jogi képviselő ellen, aki a hírek szerint egy ideig külföldön bujkált.

Összességében akár a 10 millió forintot is meghaladhatja az a kár, amivel egy ismert debreceni volt ügyvédnő károsította meg ügyfeleit. Egyikük lapunknak azt mondta, nemhogy pénzt, még okiratokat is keresnek rajta, ugyanis azokkal együtt tűnt el.

Három tárgyalás volt, az ügyvédnő viszont csak egyre jött el. Utána még a telefont se vette fel, ha hívtam. Rácz Imréné Piroska

Rácz Imréné Piroskáék mellé egy polgári perben az állam rendelte ki a jogi képviselőt azért, mert kártérítési eljárást indítottak, miután – mint mondja – jogtalanul bontották fel egy szerződésüket, a cégük tönkrement. – Három tárgyalás volt, az ügyvédnő viszont csak egyre jött el. Utána még a telefont se vette fel, ha hívtam. Később a Debreceni Ügyvédi Kamaránál (DÜK) tudtam meg, hogy már nem tagja a testületnek – magyarázta az aradványpusztai gazdálkodó. Minden hivatalos, eredeti dokumentuma oda lett. Ráczné azt mondja, egy budapesti telefonszámot is kapott, ahol azt tanácsolták neki, tegyen feljelentést a rendőrségen, mivel mások sem tudják elérni. – Mindig panaszkodott, hogy milyen keveset keresnek az ügyvédek, megmondom őszintén, még egy bizonyos százalékot is felajánlottam neki, ha megnyerjük a pert – jegyezte meg.

Ha az ügyvéd tevékenységét bármely okból megszünteti, a kamara irodagondnokot rendel ki az iroda végelszámolására. Győrfi Attila

Kizárták a kamarából

A DÜK honlapján azt találtuk, hogy az egyébként jó nevű jogászfamíliából származó nő tavaly augusztus óta nem folytat ügyvédi tevékenységet. Ott az is olvasható, hogy az irodagondnokkal – aki az irodájának végelszámolását végezte volna – nem működött együtt, ezért a kamara a gondnok kérelmére november 16-i hatállyal felmentette. Úgy tudjuk, a kamarából való kizárása jogerős. Forrásainktól úgy értesültünk, egy ideig külföldön bujkált, de már Magyarországon van.

Régi és új eljárások

A jogi képviselő több ügyfele is a rendőrséghez fordult. Többek állítása szerint nagy összegű készpénzt – feltehetően kölcsönt – adtak át neki, ám a pénzt egyáltalán nem, vagy csak részben adta vissza számukra. Mint azt a megyei főügyészség érdeklődésünkre közölte, az ügyben több rendbeli sikkasztás bűntette miatt a Debreceni Rendőrkapitányság nyomoz, a nőt gyanúsítottként még nem hallgatták ki.

Van olyan nyomozás, ami a múlt héten indult. A jogi képviselő ügyfelének ingatlan adás-vételét intézte, a vételárból a feljelentőket megillető 3 millió forintot viszont nem adta át nekik. Csalás bűntette miatt indítottak eljárást. Szintén zajlik még – az ügyészségi megfogalmazást kölcsönözve – haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés és nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás. A közlés szerint a feljelentő jogi képviselőjeként járt el egy polgári peres ügyben, de a teljes kártérítés összegét nem utalta át az ügyfele részére.

Ügyvédi visszaélés bűntette miatt is többen a rendőrséghez fordultak. Az egyik feljelentő szerződések elkészítésével és képviselettel, a másik szintén több jogügylet lebonyolításával bízta meg a nőt, aki azonban munkáját nem végezte el. Előbbi esetben gyanúsítottként ki hallgatták, vádemelésig viszont nem jutott az ügy, megszüntették a nyomozást. Így történt utóbbi esetben is – bizonyítottság hiányára hivatkozva tett így az ügyészség.

Lehetőleg csak másolatot adjunk!

Elvileg olyan nem fordulhat elő, hogy egy ügyfél dokumentumai az ügyvéddel együtt eltűnnek. Győrfi Attila, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta, ha ugyanis az ügyvéd tevékenységét bármely okból megszünteti, a kamara irodagondnokot rendel ki az iroda végelszámolására, ő pedig azokat biztosítja. Kérdésünkre kifejtette: az ügyintézéshez okiratok esetén lehetőleg másolatot adjanak át a jogi képviselőnek, így ha szükséges, az eredeti okiratot be tudják mutatni a hatóságnak. Az ügyvédnek viszont az általa készített okiratról a feleknek – kérésük nélkül is – kötelezettsége egy-egy eredeti példányt adni. Arra a felvetésünkre, hogy a rendőrségi eljárásban esetlegesen lefoglalt dokumentumokat kiadják-e az ügyfélnek, azt felelte, hogy valószínűleg nem. Azzal nemcsak a nyomozás, hanem az esetlegesen folytatódó büntetőeljárások végét is meg kell várni.

HBN–SZZSL

Címkék: , ,hirdetés