Helyi közélet

2016.03.22. 11:22

Fesztivál a polgáriak hungarikumának

Polgár - A disznóvágáshoz ideális idő fogadta a III. Polgári Hurka-Pite Fesztivál közönségét a város főterén.

Polgár - A disznóvágáshoz ideális idő fogadta a III. Polgári Hurka-Pite Fesztivál közönségét a város főterén.

Immár hagyomány a városban, hogy Polgár Városáért Alapítvány kuratóriuma szervezésében, évente megrendezik a hurka-pite fesztivált. A hurka-pite egyedülállóan a városra jellemző ételkülönlegesség, része volt az egykori, polgári disznóvágásoknak, és a toros étkek sorát gazdagította.

A hurka-pite egyébként nem más, mint a más vidékeken is megszokott véres hurkának egy sajátságos helyi változata. A rendezvény, amelynek sikeréért hat sertés áldozta vérét, reggel hat órakor kezdődött egy kupica fogadópálinka kíséretében. Az alapítvány kuratóriumának felkérése alapján négy helyi civil közösség (Morotva Vadásztársaság, Polgár és Környéki Települések Méhész Egyesülete, Polgári Polgárőr Egyesület, Polgári Lokálpatrióta Mozgalom), valamint az idei fesztivál díszvendégeként, Újszentmargita település csapata látott neki a húsfeldolgozásnak és a hurka-pite készítésnek.

Disznó és csiga

A szakértő zsűri nagy odafigyeléssel szemlézte a disznófeldolgozást, a csapatmunkát, s végül, az elkészített hurka-pitét. Ezen ismeretek birtokában hozta meg döntését a délutáni eredményhirdetésre. A Gazdasági Szolgáltató Házban a csigapöndörgetés és a disznótoros pogácsakészítés mesterei mérhették össze ügyességüket a leggyorsabb kezű csigakészítő, a legszebb csiga, illetve a legízletesebb pogácsa kategóriákban.

Az elkészült csigatészta mennyiséget, valamint a szétmért sertéshúst sok, további felajánlással együtt a délutáni, óránkénti tombolasorsoláson nyerhették meg a szerencsések. A kulináris élvezeteken kívül kulturális programok sora, furfangos játszóház, valamint iparművészeti, népművészeti, termelői kirakodó vásár várta az idelátogatókat. Az eseményen, meghívott vendégként, tiszteletüket tették Polgár testvérvárosainak, valamint a környező települések képviselői is.

HBN–KP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában