Milliókra perel Kósa egy debreceni portált

Akt.:
Dr. Mahunka Péter bíró és dr. Czeglédy Csaba, az alperes ügyvédje (a felperes ügyvédje nem járult hozzá, hogy képfelvétel készüljön róla)
Dr. Mahunka Péter bíró és dr. Czeglédy Csaba, az alperes ügyvédje (a felperes ügyvédje nem járult hozzá, hogy képfelvétel készüljön róla) - © Fotó: HBN
Debrecen – A politikus álláspontja szerint egy helyi internetes oldal megsértette a személyiségi jogait.


Emberi méltóságát, becsületét, jó hírnevét, illetve a magánélethez fűződő jogát érzi sérülve Kósa Lajos korábbi polgármester, jelenleg a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy, a vagy.hu-n publikált blogbejegyzés miatt, ezért bíróságon venne elégtételt az online portál kiadóján. Az eljárás pénteken kezdődött, a feleket ügyvédeik képviselték.

Az írás Kósa Lajost más képviselőkkel és ismert emberekkel együtt prostitúciós ügyekkel hozza összefüggésbe, ezért a politikus ötmillió forint sérelemdíj megfizetésére, valamint az írás eltávolítására perli a kiadót.

Az egykori városvezető jogi képviselője szerint a portál az ott megjelenített képekkel és a más oldalakra mutató linkelésekkel együtt sérti a felperes személyiségi jogait. A tárgyaláson elhangzott, ott ismertetett kereset szerint a felperes többek között azt sérelmezte, hogy az újságcikk állítása szerint rendszeresen igénybe veszi prostituáltak szolgáltatását; továbbá hogy az oldal impresszuma hiányos. Mint ismert, helyi Fidesz-politikusok többször is arra hivatkozva nem válaszoltak a portál kérdéseire, hogy nem tekintik azt sajtóterméknek. Kérte továbbá az újságíró nevének és címének bejelentésére kötelezni az alperest, hogy tanúként hallgathassák meg.

Az alperes jogi képviselője, dr. Czeglédy Csaba szerint csak konkrét közlésekkel lehet a felperes jogait megsérteni, ezért kérte a kereset pontosítását. Arra hívta fel a figyelmet, hogy úgy kell vizsgálni a cikket, ahogy egy átlag magyar olvasó értelmezheti. Azt is mondta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága tágult, a köz számára értéket mutató politikusok ezen értékek mentén történő kritizálhatósága növekszik. Az ügy tárgyalása február végén folytatódik.

HBN