Milliókba kerülnek a kátyúk – RTL Híradó

Milliókba kerülnek a kátyúk – RTL Híradó
Megbecsülni sem lehet, hogy a kátyúk miatt mekkora kártérítést fizettek ki a közútkezelők az autósoknak.

Az biztos, hogy az országutakat kezelő Magyar Közút 50 milliót, a Fővárosi Közterület-fenntartó pedig 40 milliót fizetett ki tavaly. Ez azonban csak az úthálózat egy része, a kerületek és vidéki városok úthibáiról nincs országos összesítés – tudta meg az RTL Híradó.

Egy év alatt több mint 20 ezer kátyút tömtek be Budapesten. Az idei tél hideg és csapadékos időjárása pedig tovább rontott a helyzeten: már most 10 ezernél tartanak. Eközben a tavaly adatok szerint összesen 40 millió forint kártérítést fizettek ki. A legtöbbet egyébként a Magyar Közútnak kellett kifizetnie, igaz hozzájuk tartozik Magyarország teljes országút-hálózata. Mintegy 780-an autós kapott kártérítést novemberig, összesen 50 millió forintot. Ennél azonban jóval többet költöttek kátyúzásra: tavaly 700 ezret szüntettek meg, ez összesen hatmilliárd forintba került.

A két cég összesen kilencven millió forintot fizetett ki az autósoknak. Ebben nincsenek benne a fővárosi kerületek és a vidéki városok kártérítései, ezekről ugyanis nem készült országos összesítés. Ha valaki el akarja kerülni a kátyúkat, válassza inkább a sztrádát. Az Állami Autópálya Kezelő adatai szerint tavaly mindössze 5 autós jelentkezett kátyúkár miatt.