Milliárdos számlagyárat lepleztek le a pénzügyőrök

Összesen 3 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat egy körülbelül 60 cégből álló, jól szervezet hálózat, melyet a napokban buktatott le a Vám- és Pénzügyőrség.

A hálózatra eredetileg az adóhatóság figyelt fel, a nyomozás az ő feljelentésük alapján indult. Az eddigi adatok szerint a szálak egy ember kezében futottak össze, őt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A csoport a számlák készítéséhez egy szoftvert használt, melyet “számlagyár”-nak neveztek el.

A pénzügyőrök február elején egy időben, 35 helyen csaptak le és tartottak házkutatásokat, összesen 62 cég székhelyén – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalának megbízott vezetője. Szilágyi Roland hozzátette: Budapesten 2 helyen, illetve 13 Pest- és Veszprém megyei település különböző helyszínein voltak a házkutatások. Lefoglaltak egy “számlagyár” nevű számítógépes szoftvert, bizonylatokat, eszközöket. A gyanúsított egyelőre egy 46 éves férfi, akinek a kezében a szálak összefutottak.

A társaság nem végzett valós tevékenységet, 3 milliárd forintnyi számlát bocsátottak ki, a gyanúsított 500 milliónyit fogadott be, egyébként nem létező cégektől. A számlákkal csődben lévő vállalkozások és saját vállalkozásaik adó költségeit csökkentették, általában építőipari, ruházati, vagy szabás-varrásról szóló számlákkal. Több mint 650 millió forintnyi áfa befizetését kerülték el így. Hamarosan még 60 gyanúsítottja lesz az ügynek – hangzott el a sajtótájékoztatón.