Nagyvilág

2008.03.14. 11:13

Lángol a tibeti főváros - erőszakba torkollott a szerzetesek tüntetése

<p>Üzleteket gyújtottak fel a tibeti fővárosban - adta hírül a BBC, brit közszolgálati médium pénteken. A tibeti fővárosban napok óta tüntetnek a szerzetesek a kínai megszállás ellen. Szemtanúk szerint a biztonsági erők összecsaptak Lhászában a szerzetesekkel, akik közül többeket megvertek és őrizetbe vettek. <BR /></p>

Egy helyi tűzoltó az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, az egyik főutcában több helyen is tűz keletkezett. A "Nemzetközi Kampány Tibetért" elnevezésű szervezet szóvivője, Kate Saunders Londonban azt mondta: a jogvédő csoport információi alapján a Barkor utcában található, "Tromszikangnak" nevezett piacon keletkezett a tűz. A szóvivő szerint a "Ramocse" templom közelében egy rendőrautó is kigyulladt. A környéket a tibeti buddhista szerzetesek legszentebb helyének tartják.

A kínai biztonsági erők körbevették a három legnagyobb kolostort is Lhászában. A kínai fennhatóság alá tartozó tibeti fővárosban már harmadik napja tart a buddhista szerzetesek demonstrációja. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a békés tüntetők ellen a kínaiak könnygázt és elektromos sokkolót alkalmaznak, sok szerzetest pedig őrizetbe vettek. A jogvédők szerint a tüntetések időközben Lhászából átterjedtek a vidéki területekre is és két évtizede a mostani a legnagyobb tüntetéshullám Tibetben.

A Kínai Autonóm Régió szóvivője szerint azonban a kolostorokat nem zárták le és a demonstrációk kapcsán nem vettek őrizetbe szerzeteseket. A Tibetet uraló kínai hatóságok szerint Lhászában a biztonsági helyzet úgymond "stabilizálódott".

A jelenlegi tibeti tüntetésekkel egyidőben Indiából Lhászába indult egy többszáz fős csoport, hogy békés menetükkel a kínai elnyomás és a közelgő pekingi nyári olimpiai játékok ellen tiltakozzanak. Terveik szerint várhatóan fél év múlva, a Játékok kezdetére érnek majd a tibeti fővárosba. Menetüket azonban az indiai hatóságok többször is betiltották, miután egy közös megállapodás értelmében a tibetiek India területén nem kezdhetnek akciót Kína ellen. Az indiai hatóságok ezért már legalább 100 embert vettek őrizetbe a menetből, amely újra és újra elindul.

Lövések a tibeti fővárosban

Lövések hallatszottak a tibeti fővárosban pénteken - jelentette az AFP francia hírügynökség a helyi amerikai nagykövetség információira hivatkozva. Korábban gyújtogatásokról érkezett hír és arról, hogy a kínai hatóság összecsaptak a szerzetesekkel Lhaszában. Szemtanúk szerint többet közülük meg is vertek és letartóztattak. A tibeti szerzetesek napok óta tiltakoznak a kínai elnyomás ellen.

Tibetet 1950-ben foglalták el a kínai csapatok, hogy úgymond "felszabadítsák". A kínai hatóságok szerint ugyanis Tibet mindig is az anyaország része volt. A tibetiek szerint ellenben a terület a történelem során évszázadokon át többször is független volt Kínától.

A dalai láma egyébként már évek óta feladta a függetlenségi törekvéseket. Ehelyett valós önrendelkezési jogokért küzd a tibetiek számára. A közelgő nyári olimpiát pedig támogatja, részben azért is, mert reményei szerint a Játékok felhívhatják a nemzetközi közösség figyelmét a tibetiek elnyomására.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!