Milliárdos köszönet az értékközvetítésért

Akt.:
Milliárdos köszönet az értékközvetítésért
© Fotó: Matey István
Debrecen – A 2017. évi múzeumok éjszakája programsorozat központi üzenete az értékőrzés lesz, központi városa pedig Debrecen – jelentette be dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára sajtótájékoztatón a Déri Múzeumban csütörtökön.

  • Az ok: az idei eseményen a Déri Múzeum 7562 látogatójával dobogóra került a vidéki intézmények között. Az erre való felkészülés lesz az Európa Kulturális Fővárosa címért való megmérettetés előszobája – tette hozzá Papp László, Debrecen polgármestere.
  • A kormányzat a Modern Városok Programja keretében a Csokonai Nemzeti Színház felújítására 6,3 milliárd forintot irányozott elő – adta hírül az államtitkár. Ez a támogatás több lépcsőben érkezik Debrecenbe, nagy része a 2018-ban várható beruházáskor.

A „fociláz” ellenére minden idők második legnagyobb látogatószámát hozta az idei múzeumok éjszakája – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón. Hoppál Péter a debreceni Déri Múzeumban a rendezvények összesített adatait ismertetve kiemelte: a budapesti múzeumoknak 142 ezer regisztrált látogatója volt, a vidéki helyszíneket pedig csaknem 253 ezren keresték fel június 25-én este 6 óra és hajnali fél 3 között. Volt miért: 431 intézmény több, mint 2200 programot kínált az érdeklődőknek – tette hozzá. Természetesen a Magyar Nemzeti Galéria „vezetett” 15 ezer látogatóval, azt követte Kecskemét (az idei központi település) egyik tárlata 8101 látogatóval, majd a Déri zárkózott 7562 érdeklődővel.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Kecskemét után tehát Debrecen vághat bele a múzeumok éjszakája központi városa címmel járó felkészülésbe, ami éppen belefut a reformáció 500. évfordulójába, ez pedig a Déri felújításába 2015-ben fektetett egymilliárd forinttal nem kérdés, hogy sikeres lesz-e – mondta Papp László polgármester.

„Értékőrzés”

Ha már az értékőrzés lesz a jövő évi múzeumok éjszakájának jelmondata, Hoppál Péter még egy szenzációs információval megtoldotta bejelentéseit: a modern városok program keretében 6 milliárd 340 millió forintból megújul a debreceni Csokonai Nemzeti Színház. A forrás több lépcsőben érkezik a projektre, elsőként a tervezésre, majd 2018-19-ben magára a kivitelezésre – hallhattuk. Mivel az Unió a kultúrára nem ad pénzt, mindez pusztán nemzeti forrásból valósul meg – így az államtitkár.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

AZ EMMI pályázatot hirdetett muzeális intézmények szakmai támogatására a Kubinyi Ágoston-program által, ami során összesen 560 millió forint pályázható egyebek közt múzeumpedagógiai célokra; ebből is remélhet forrást a Déri – tudtuk meg. Sőt, már a virágkarnevál sincs távol, ez a rendezvény is kap a kormány által a vidéki kulturális fesztiválokra elkülönített 250 millió forintból – derült ki a sajtótájékoztatón.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Papp Lászó polgármester szívesen hallgatta az előtte szólót, viccesen meg is jegyzete, az államtitkári beszéd minden percében újabb támogatásnak örülhet a város. Debrecen alkalmas arra, hogy 2023-ban Európa kulturális fővárosa lehessen, hiszen a település kulturális infrastruktúrája gyakorlatilag készen áll, de komoly ambícióik vannak a további fejlesztésekre. Újrapozicionálnák a tízéves Modemet, amely kilépne a nemzetközi dimenziókba is. Az Új Főnix-terv keretében, egy román–magyar határon átnyúló alapból pedig befejeződik a Latinovits Színház felújítása – hallhattuk.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Mivel Hoppál Péter a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nyitóünnepségére érkezett a cívisvárosba, nem feledett emlékeztetni, hogy az esemény egyike Európa öt legnagyobb kórusversenyének, ezért a kormányzat mintegy 36 millió forintos támogatást nyújtott a megrendezésére.

HBN–BB
hirdetés