“Milliárdos disznóság van a sertéságazatban”

“Milliárdos disznóság van a sertéságazatban”
Hajdú-Bihar, Magyarország – Mosz: eddig már mintegy 4 milliárd forintot meghaladó behajthatatlan követelése van a sertéstartóknak.

Nem elég, hogy egy év alatt 30 %-kal megemelkedtek a sertéstartók takarmányköltségei, a felvásárlási árak pedig az elmúlt 2 hónapban 10 %-kal csökkentek, most már az is fojtogatja a termelőket, hogy a beszállított sertéseket egyes kereskedők és húsfeldolgozók nem fizetik ki. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint eddig már mintegy 4 milliárd forintot meghaladó behajthatatlan követelése van a sertéstartóknak, amit elloptak tőlük, kihasználva egyrészt azt, hogy a készre hízott állatokat kényszerűen értékesíteni kell, másrészt pedig azt, hogy a termelők bíztak a partnereikben, nem akarták felrúgni az üzleti kapcsolataikat.

 

Ígéret maradt

Kormányzati ígéretek alapján már 5 hónappal ezelőtt egyeztetések kezdődtek a húsüzemeket érintő problémákról, stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánították a gyulai és kapuvári húsüzemet, de semmilyen érdemi intézkedés nem történt a megmentésük érdekében, mindkét cég felszámolás alá került. Időközben újabb két feldolgozó került bizonytalan helyzetbe, a termelők, ha meg is kapják a pénzüket, csak jelentős késéssel jutnak a beszállított sertések árához. Az ágazatot katasztrofálisan érintené, ha még több húsfeldolgozó zárná be a kapuit úgy, hogy nem fizetik ki a termelőket. A sertéstelepek felszámolása, a húsipari üzemek bezárása az adófizetőknek, az államnak többlet költséget okoz és bevétel kiesést eredményez – olvasható a szövetség közleményében.

HBN

Címkék: , ,