Milliárdos adócsalás miatt emelt vádat a Bács megyei főügyészség

Kecskemét, 2013. április 2., kedd (MTI) – Bűnszervezetben elkövetett, közel kétmilliárd forintos adócsalás miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 43 vádlottal szemben – tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Gyugyi Csilla közleménye szerint a 43 vádlott közül heten alkották a bűnszervezetet, amelynek a tevékenységét két kecskeméti vádlott szervezte és koordinálta. A többi vádlott mezőgazdasági termelő.

A vádlottak 2007-2010 között a bűnszervezet működését irányító egyik vádlott érdekeltségébe tartozó három olasz cég nevében gabonát, egyéb mezőgazdasági és más termékeket vásároltak fel különböző magyarországi termelőktől, kereskedőktől.

Az eladók az értékesítéseket az Európai Közösségen belüli eladásként szerepeltették a könyvelésükben és általános forgalmi adóra vonatkozó bevallásukban, amelynek megfelelően nettó áron állítottak ki számlát az olasz társaságok részére, mivel a közösségen belüli értékesítés áfamentes.

Ténylegesen azonban az olasz gazdasági társaságok az árut nem vitték ki a határon, hanem a vádlottak érdekeltségi körébe tartozó öt magyar cég nevében a gabonát és más termékeket bruttó áron továbbértékesítették Magyarországon.

A társaságok bankszámláira beérkező átutalásokat általában még az utalás napján készpénzben felvették, és abból a felvásárolt gabona és más áru ellenértékét fizették ki. A vételár és az eladási ár közötti különbözetből mindannyian részesedtek.

A bűnszervezet tagjait és azt a 36 termelőt, aki tudott arról, hogy az áru nem hagyta el az országhatárt és az olasz cégeknek ténylegesen nem adták el, ennek ellenére a valótlan számlákat az áfabevallásaikban úgy szerepeltették, mint közösségen belüli, áfamentes értékesítést, adócsalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

– MTI –