Mikó-ügy – Felhívásban buzdított a sepsiszentgyörgyi tiltakozó nagygyűlésen való részvételre Kelemen Hunor

Kolozsvár, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) – Felhívásban buzdított “minden jó szándékú és az igazság mellett elkötelezett magyar embert” Kelemen Hunor arra, hogy vegyen részt a Sepsiszentgyörgy főterén szeptember 1-jén tartandó tiltakozó nagygyűlésen.

Az “Igazság napja” elnevezésű tömegmegmozduláson az erdélyi magyar egyházak és az erdélyi magyar politikai szervezetek közösen tiltakoznak az ellen, hogy a buzaui törvényszék érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását az Erdélyi Református Egyházkerületnek, és a restitúciós bizottság három tagját három-három évi börtönbüntetésre ítélte.

Az MTI-hez is eljuttatott felhívásban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke rámutatott: “a bírósági döntés alapján Nagyváradtól Nagyenyedig, Szatmárnémetitől Kézdivásárhelyig és Marosvásárhelytől Aradig bármikor elvehetik azokat a történelmi múlttal rendelkező iskoláinkat, amelyeket az elmúlt 22 évben sikerült visszaszereznünk”. Kelemen Hunor úgy véli, a visszaszolgáltatás miatt elítélt Markó Attila és Marosán Tamás esetéből kiindulva “valamennyi becsületes erdélyi magyar ember, aki a közösségért dolgozik, számíthat arra, hogy az ő sorsukra jut”.

“Ne engedjük, hogy ez megtörténjen!” – fogalmazott Kelemen Hunor, megállapítva, hogy amikor közösségi jogokról volt szó, az erdélyi magyarok korábban is összezárták soraikat, és egységesen cselekedtek.

“Meggyőződésem, hogy így lesz ez szeptember 1-jén is, amikor Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégium előtt az igazságtalanság ellen tüntetünk!” – írta felhívásában Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

MTI

Címkék: