Mikó-ügy – Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi kollégium

Bukarest – Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét – tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (EKH) képviselőjeként tagja a testületnek.

Az államtitkár-helyettes közölte: a héttagú testületben egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben jogerősen szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítetve a református egyház tulajdonjogát.

Az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti restitúciós bizottság áprilisban meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit is, a szavazást viszont a májusi ülésre halasztotta.

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője akkor a közmédiának elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis ismét arról kellett döntenie a román államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet.

Riporteri kérdésre reagálva Veress Emőd nem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a restitúciós bizottság ismét az egyház javára dönt, az perújrafelvételi alapot teremt a korábbi restitúciós testület börtönbüntetésre ítélt tagjai számára. Ez azonban nem következett be: a mostani restitúciós bizottság tagjainak többsége nem vállalta egy olyan restitúciós döntés megismétlést, amiért a testület korábbi tagjait felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke már korábban jelezte: ha a bizottság nem szolgáltatja vissza jogos tulajdonosának a sepsiszentgyörgyi ingatlant, az egyházkerület bírósági úton, polgári eljárással fog tovább küzdeni igazáért.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felhívására az első fokú ítélet után 2012 szeptemberében több tízezer ember tüntetett Sepsiszentgyörgy főterén a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság tagjainak meghurcolása ellen tiltakozásul.

– MTI –
hirdetés