Mike Pompeo: Washington a június 12-i csúcsra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel

Akt.:
Donald Trump és Kim Dzsong Un június 12-én találkoznak
Donald Trump és Kim Dzsong Un június 12-én találkoznak - © Fotó: AFP
Washington – Washington változatlanul a június 12-i csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden.

Sajtóértekezleten az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az amerikai kormányzat változatlanul a június 12-én tartandó találkozóra készül, és “minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ez sikeres legyen”. A miniszter nem kívánt találgatni azzal kapcsolatban, hogy a találkozót esetleg egy későbbi időpontban tartják, vagy akár el is maradhat. Ismételten hangsúlyozta, hogy – sikeres csúcstalálkozó esetén – Észak-Korea számíthat amerikai beruházókra és amerikai tőkére.

A külügyminiszter egyben méltatta Kína szerepét az Észak-Korea körüli válságban, mint fogalmazott: Kína “történelmi segítséget” ajánlott fel az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomásgyakorlás során.

Mike Pompeo a sajtóértekezleten beszélt arról is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Irán elfogadja a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések némelyikét.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar rendszerváltozást elérni Iránban.

“Az irániaké a döntés, hogy milyen vezetőket akarnak az ország élén” – fogalmazott Pompeo. Majd kifejtette, hogy szerinte “nem olyan nehéz” a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések teljesítése, különösen az, hogy Irán hagyjon fel a terrorcselekményekkel. Ez a kérés “nem puszta fantázia szüleménye” – fogalmazott a tárcavezető.

Pompeo kitért arra is, hogy az Egyesült Államok európai szövetségeseivel együtt diplomáciai eszközökkel rendezhető az iráni atomalku amerikai felmondása után kialakult helyzet. “A közös értékrend és érdekek vezethetnek el bennünket ahhoz a közös következtetéshez, hogy szükséges választ adni az egész világot érintő iráni fenyegetésre” – mondta.

– MTI –


Washington - Donald Trump amerikai elnök változatlanul készül a csúcstalálkozóra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette ki Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője kedden Washingtonban. A szóvivőnő a szokásos napi sajtótájékoztatón - amelyre nem sokkal Donald Trump és Mun Dzse In ...

Washington - Donald Trump amerikai elnök szerint elhalaszthatják az Észak-Koreával tervezett csúcstalálkozót. Az elnök a Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, a Fehér Ház Ovális irodájában beszélt erről újságíróknak kedden. "Ha nem történik meg, akkor talán később kerül...