Scythe

2020.01.07. 11:06

Kedvenc társasjátékaink II.

A Hexa Kör egy debreceni csoport, melynek célja, hogy összefogja a városban élő gamer típusú társasjátékok kedvelőit, emellett játékalkalmakat biztosítson nekik az Ifjúsági Házban.

Fotó: Hexa Kör

Lelkesen ajánljuk a Scythe-ot, amely egy fantasy és sci-fi elemeket rendkívül jól vegyítő táblás játék. Története egy alternatív, I. világháború utáni Európáról szól, melynek mértani közepén rejtélyes objektum magaslik, amelyet a legtöbben csak úgy hívnak, „A Gyár”. Egykor üzemanyaggal látta el az óriási harci gépeket, a mecheket, emellett az innen kikerült csodás találmányok tették virágzóvá a kontinenst a háború előtti időkben. Kapui most zárva vannak, belseje azonban még mindig aranybányaként fénylik a környező népek szemében, mindenki végső célja A Gyár feletti abszolút uralom.

Fotó: Hexa Kör

Nem egyszerű, nagyszerű

Fotó: Hexa Kör

A Scythe bonyolult, önálló stratégiákra épülő rendszere a legedzettebbeket is képes megizzasztani. Kétlépcsős folyamat már frakció megválasztása is, amellyel játszani szeretnénk. Rendelkezésre állnak többek között orosz (Ruszjet Unió), angol (Saxoni Birodalom), lengyel (Polán Köztársaság), de viking típusú (Északi Királyság) népek is. Ezek nemcsak neveikben és gyönyörű illusztrációkkal ellátott frakciótábláikban, de személyre szabott tulajdonságaik alapján is eltérőek. Ehhez társulnak az akciótáblák is – a körönkénti cselekvések fő mozgatórugói –, amelyek szintén darabonként különböznek egymástól. Az előrehaladáshoz szükséges fejlesztéseket nyersanyagokkal lehet megvásárolni, azokat pedig a különböző területeket uralva kell előállítanunk. Tévedés lenne azt gondolni, hogy egy előre eltervezett taktika feltétlen meghozza a győzelmet. A játék megnyerésének több módja is lehetséges, ezekhez különböző kritériumokat kell teljesíteni, amikért egyszerre több játékos is versenghet, keresztülhúzva esetleges számításainkat.

A kontrasztok természetessége

Ugyan a Scythe egy világégés utáni kort mutat be, mégis van valami mesés a környezetben, ahol játszódik, ezért pedig a fantasztikus festmények a felelősek, amelyeket a lengyel művész, Jakub Różalski készített. Első ránézésre egyszerű, 18. századi, régi családi házak nappalijában is megtalálható tájképekről van szó, rajtuk a békésen munkálkodó parasztokkal, díszmenetben baktató huszárokkal, a háttérben azonban mindig történik valami különös. Hatalmas, hideg harci gépek – azaz mechek – masíroznak, gigászi zeppelinek úsznak a ködös égbolton, néhol pedig emberszerű szörnyóriások figyelnek, csendesen megbújva a fák között. A különös kontraszt valahogy mégis természetesnek hat ezeken a festményeken, a játék pedig nagyszerűen adja át sajátos világának hangulatát.

Birtók Benjámin

A Scythe kipróbálható a Hexa Kör rendezvényein a Rocksuliban (Ifjúsági Ház).

A War Of The Ring társasjátékról itt írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában