Migránsok halála – Egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés az eljárás átadásáról

Budapest, 2015. október 9., péntek (MTI) – Egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés az osztrák hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy Ausztria átadná a magyar hatóságoknak az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását – közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI megkeresésére pénteken.

A magyar vádhatóság ugyanakkor hangsúlyozta: folyamatosan együttműködnek az osztrák ügyészséggel az ügyben.
A kismartoni (Eisenstadt) ügyészség csütörtökön jelentette be, azt szeretnék elérni, hogy az egész eljárást a magyar hatóságok végezzék, ezért kérelemmel fordulnak a magyarországi illetékesekhez. Az osztrák fél rávilágított: az ügy átadása az osztrák eljárás átmeneti lezárását jelentené.

Roland Koch, a kismartoni ügyészég szóvivőjének indoklása szerint az Ausztriában lefolytatható bizonyítási eljárás már javarészt lezárult vagy éppen lezárás előtt áll. Kiemelte azt is, hogy a migránsok már a magyar útszakaszon meghaltak, tehát az erőszakos cselekmény elkövetésének helyszíne Magyarország volt.

Az A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek volt. Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak. A menekültek feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába. A szakértők már a halottak több mint a felét azonosította, a vizsgálat azonban még nem fejeződött be.

Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.

– MTI –
hirdetés