Helyi közélet

2013.12.05. 09:41

A kijelölhető lakások 81 százaléka eladó

Debrecen - Októbertől 236 kényszerértékesített ingatlanhoz lehet jutni a megyében.

Debrecen - Októbertől 236 kényszerértékesített ingatlanhoz lehet jutni a megyében.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján negyedévenként nyomon követhető a pénzintézetek által kényszerértékesítésre jelölt ingatlanok száma, illetve értékesítési adata. Eszerint a negyedik negyedévben összesen 117 861 jelzáloggal terhelt lakóingatlannál állt fenn több mint 90 napos fizetési késedelem. Ezekből az erre az évre engedélyezett 4 százalékos kvóta alapján 5303-at jelölhettek volna ki kényszerértékesítésre, de a korábbi gyakorlatnak megfelelően most sem az öszszest, csak a kvóta 75 százalékát használják ki a bankok, így 3997 lakóingatlant jelöltek ki.

Hajdú-Biharban októbertől 6504 ingatlannál állt fenn a 90 napos késedelem, ez 101- gyel kevesebb, mint az előző negyedévben. A 4 százalékos kvóta alapján a pénzintézeteknek 292 lakóingatlant lehetett volna kijelölni, ezzel szemben csak 236-ot jelöltek ki, ami így is 81 százalékos kihasználtságot jelent, s ezzel Pest megyével holtversenyben első Hajdú-Bihar. Azt még nem lehet tudni, ezekből mennyit fognak eladni, de a harmadik negyedévi adatok már megvannak, az arányokat jól tükrözik.

Országos viszonylatban összesen 1284 lakást értékesítettek, ebből a tulajdonost bérlőként az ingatlanban hagyó Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 937-et vásárolt meg, ugyanez megyénkben 88-ból 69.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában