Miért van ennyi halálos baleset Hajdú-Biharban?

Halálos baleset Görbeházánál
Halálos baleset Görbeházánál - © Fotó: Matey István
Debrecen – Egy hét alatt három halálos baleset is sokkolta a közvéleményt, egy nap kettő is történt. Sokan gondolták, hogy a megszokottnál jóval több tragikus eseményről számolt be a sajtó a napokban. Mindezt még az időjárási viszonyok is erősítik, hiszen reggelente gyakran ködben kell közlekednünk.

A kérdéseinkre a rendőrségtől kapott válaszok azonban ezt nem támasztják alá, ugyanis közölték: az elmúlt két hétben nem történt – ahogy fogalmaztak – feltűnően sok sérüléses, vagy halálos kimenetelű baleset megyénkben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A múlt héten hárman vesztették életüket közlekedési balesetben, tavaly ugyanezen a héten ketten. Pusztán matematikailag ez növekedést jelent, de ilyen esetben az számít, hogy a hasonlóság nem a véletlen műve. Ezt támasztja alá megyei rendőr-főkapitányságtól kapott információ is, mely szerint a bekövetkezett balesetek oka nagyrészt valamilyen emberi mulasztás, a közlekedési szabályok be nem tartása, figyelmetlenség, türelmetlenség.

Márpedig ezek most még hatványozottabban vezethetnek tragédiához, mint jobb időjárási viszonyok között.

Az őszi és téli hónapokban a közlekedési balesetek leggyakoribb oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A hideg idő beköszöntével a csapadéktól csúszós utak, a gyakran előforduló eső, köd, fagy, a korai sötétedés és az ezekkel együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg – figyelmeztet a rendőrség.

Emellett nagyon oda kell figyelni a gyalogosan és kerékpárral közlekedőkre; a várható út- és időjárási viszonyokról történő tájékozódásra; a csúszós úton megnövekedett féktávolságra is – ajánlják.

December 10-ig tart a „Látni és látszani” elnevezésű kampány, melynek részleteit mindenkinek érdemes elolvasni.

HBN–ÉP


Halálos baleset Görbeházánál
Hajdúböszörmény-Pród – Személygépkocsi és nyergesvontató ütközött az 35-ös főúton Görbeháza és Pród között a 46. kilométerszelvényében. A baleset következtében a személygépkocsi sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.


Halálos motoros baleset a Szeder utcában
Debrecen – A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint október 28-án 15 óra 7 perc körüli időben Debrecenben, a Szeder utca és a Káka utca kereszteződésében egy gépjármű és egy motoros eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött.


Hétéves gyermeket gázoltak halálra
Debrecen – Elütöttek egy 7 éves kisgyermeket Debrecenben, a Somlyai és az Erdély utcák kereszteződésében – értesült a Napló.


Halálos baleset Téglásnál
Téglás – Személygépkocsi és egy üres 32 köbméteres veszélyes anyag szállítására alkalmas tartályt vontató, nyergesvontató ütközött össze frontálisan a 3509-es út 11-es kilométerszelvényében Téglás és Újfehértó között. Mindkét járműben egy-egy fő utazott. A személygépkocsiban utazó személy életét nem sikerült megmenteni, a helyszínen belehalt sérüléseibe.

hirdetés