Miért szórakozik a DKV az utasokkal?

Levelemet azzal kezdeném, hogy dolgozó ember vagyok és ennek apropóján minden hónap elején megvásárolom az aktuális havi bérletemet. A ,,Bliccelés” semmilyen formáját nem próbálnám ki, mert szerintem az nem tisztességes-írja olvasónk.

Eddig volt az egy hónapos rendszer a bérleteknél, amit mindenki tudott, hogy az adott hó 5-én éjfélkor lejár és azt tudomásul vette.

Volt olyan eset többször is, hogy ezt két nappal meghosszabbították, de ilyenkor a helyi újság, konkréten a Napló közölte. Most viszont egy vagy két hónapja kitalálták a 30 napos bérletet, illetve még valami más variációkat is, és ugye a dolgozó hozzá volt szokva, hogy egy hónap az egy hónap.

Velem konkrétan a következő eset történt, még egyszer jelzem, hogy sohasem blicceltem. A bérletemet január 8-án váltottam meg és én úgy számoltam, hogy az február 8-ig minimum érvényes. Február 7-én este dolgozni mentem, a 36-os járatra felszálltak az ellenőrök és kérték a menetjegyeket, bérleteket ellenőrzésre.

Odaadtam nagy nyugodtan az ellenőrnek, mire ő közölte, hogy lejárt és bevonta a bérletemet, mondván hogy érvénytelen bérlettel utaztam és kezembe nyomott egy csekket, amelyre előre rá van írva 12 ezer 250 forint – azaz tizenkettőezer-kettőszázötven forint – befizetendő összeg, kérdem én, miért?

Február 10-én bementem a DKV ügyfélszolgálatra és felvilágosítottak, hogy 6 ezer 250 forinttal rendezhetem a bírságot. Erre nem voltam hajlandó, hazamentem és mit ad isten, a város lapja legfrissebb számában a 7. oldalon van egy tájékoztató, hogy a március 1-jétől vásárolt szelvényeknél ismét visszaáll a régi rend.

Szeretném megkérdezni, így a Naplón keresztül az illetékeseket, hogy milyen rendszer az, ahol ha a hasunkra ütünk, egyszer 30 nap a 30 nap, másszor meg nem. Vajon hány debreceni és vidéki polgár járt még így a hasonló bérletszelvényével mint én és hol van ilyenkor az emberi megértés, másról nem is beszélve?

Polyák Ferenc, Debrecen

Az illetékes válaszol

Sajnálattal vettem az utas esetét és nem felételeztük, hogy a Kedves Utasunk bliccelni szándékozott, de mivel 30 napos  bérletszelvényét 2010. január 8-ai érvényesítési nappal váltotta meg, a bérletszelvény 2010. február 6-án 24 óráig volt érvényes, ezért ellenőreink jogszerűen jártak el.

Azonban a jelenlegi és a 2010. március 1-jétől érvényes bérletrendszerben is a bérletszelvényen fel van tüntetve az érvényesség első és utolsó napja.

2010. március 1-jétől nem a régi rendszer áll vissza, hanem a bérletszelvények érvényessége az alábbiak szerint alakul:

Az érvényesség kezdete továbbra is a váltás napja, vagy az a nap, melyet a vásárló megjelöl. A bérletszelvények az érvényesítés napjától a következő hónap ugyanazon napjáig érvényesek. Ha azonban az Utas adott hónap 31-én  váltotta bérletszelvényét, és a következő hónap csak 30 napos,akkor az azt követő hónap 1-jén 24 óráig érvényes.

Ha a bérletszelvény érvényességnek utolsó napja munkaszüneti vagy ünnepnapra esik, akkor az érvényesség a következő munkanap, vagy szabadnap 24 órájáig tart.

Kovács Attila kommunikációs osztályvezető, DKV Debreceni Közlekedési Zrt.