Miért kellett sokat várni a temetésekre?

Akt.:
Miért kellett sokat várni a temetésekre?
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A várakozási időt csak a nyújtott temetési renddel tudják csökkenteni Debrecenben.

– Több évtizedes tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy minden évben van egy olyan hónap (ez általában február, március, vagy április hónapok valamelyike), amikor a halálozási szám az átlaghoz képest magasabb, de a mostani helyzethez hasonlót tíz éve tapasztaltunk utoljára – nyilatkozta a Naplónak a Debreceni Köztemetőt is üzemeltető AKSD Kft. szóvivője.

Új temetési rend

Domokos Csilla, akit a kései temetési időpontok miatt kérdeztünk, kifejtette: – Debrecenben a havi átlagos 200 temetéssel szemben áprilisban 270 elhunytat kísértünk utolsó útjára. Az ilyen esetekben társaságunk a temetési rendet átalakítja. Április elejétől a szombati napokat is temetési nappá nyilvánítottuk, továbbá munkanapokon növeltük a temetések számát azzal, hogy hétfőtől csütörtökig 15 óra helyett 16 órakor kezdtük meg az utolsó temetést, míg pénteki napokon 13.30 helyett 15–16 óráig rögzítettük a temetési időpontok kezdését. Ez hetente 15 temetéssel több, mint az egyébként érvényes temetési rend alapján.

Több évtizedes gyakorlat

A halálozási szám extrém emelkedésére nagyon nehéz felkészülni. A kiugró temetésszámok ellenére a debreceni köztemetőkben a temetésszám nagyjából állandó, így a temetési rend is. Ehhez igazodik a munkavállalóik száma, a technikai állomány is. A ravatalozók számát szintén a több évtizedes gyakorlat alapján alakították ki, amely kiszolgálja az év egészét. A várakozási idő csak a nyújtott temetési renddel csökkenthető.

VA