Miért fájhat a fejünk a nyári fagyizás után?

Miért fájhat a fejünk a nyári fagyizás után?
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – Az arcot és a homlok­üreget is védeni kellene a hirtelen lehűléstől.

Óh, igen. Nyár, tikkasztó hőség, melyben igazi felfrissülést okoz egy pár gombóc fagyi elfogyasztása. Nincs is annál kiábrándítóbb, ha megfájdul tőle az ember feje. Mert, bár kevesen tudják, de a hűsítő édesség gyors elfogyasztása gyakran okozhat migrénes fejfájást.

A jelenségre az egyik magyarázat szerint az arc- és homloküreg levegője túl gyorsan lehűl, ez pedig ingerli a helyi fájdalomreceptorokat – olvasható a kamaszpanasz.hu oldalon.

„Agyfagyásnak” is hívják

Amikor eszel vagy iszol valamit, az a szájpadlásodhoz ér. Mikor valami nagyon hideg dolog érintkezik a szájpadlással, annak alacsony hőmérsékletére egyes idegek, melyek a fejedbe jutó véráramot szabályozzák, túlreagálnak. Úgy érzik, az agynak fűtésre van szüksége. A melegben az agyi véredények megdagadnak, ez okozza a fagylalt-fejfájást, vagy más néven agyfagyást. Nemcsak a fagyi okozza az ilyen jellegű fejfájást, hanem bármilyen más nagyon hideg étel vagy ital is. Az ilyen jellegű fejfájás általában pár percig tart csupán, bár sokkal többnek érezzük.

A tej is kiválthatja

Az arra érzékenyeknél a tejtermékek, a tejszín és a tej is kiválthat migrénes fejfájást. A fagylaltban nemcsak a tejszármazékok, de a különböző ízesítők és tartósítószerek is fejfájást válthatnak ki. A fagy­lalt mellett hasonló hatása lehet egyes gyümölcsöknek is, amelyek közül különösen a citrusfélék képesek fejfájásos tüneteket produkálni, ha valaki érzékeny rájuk.

HBN
hirdetés